Ett år efter valet

Olofström och Bromölla – så lika, men ändå olika

7:04 min

Grannkommunerna Olofström och Bromölla påminner mycket om varandra och båda har av tradition varit starka socialdemokratiska fästen. Men i valet för ett år sen hände något.

De är grannkommuner, Olofström och Bromölla. Båda har mellan tolv- och trettontusen invånare, båda har ett par stora industrier – Volvo i Olofström och Nymölla Bruk och Ifö Sanitär i Bromölla där många av invånarna jobbar, och båda har av tradition varit starka socialdemokratiska fästen.

Men så är det inte längre. I Bromölla tappade Socialdemokraterna över tio procentenheter i kommunvalet. Röster som till stor utsträckning vanns av Sverigedemokraterna.

I Olofström gick Socialdemokraterna däremot framåt och stärkte sin egen majoritet.

Den här gråmulna onsdagen åker jag till Bromölla, kör längs Folkets Husgatan mot Ifötorget och parkerar bakom matbutiken som var något annat tidigare men som nu har blivit en lågprisaffär.

Inne på Böckmans konditori är det lunch. Man äter baguetter, och pastasallad. Vid ett bord sitter Marie Pedersen med två kollegor från äldreboendet Pärlan. Och hon har märkt förändringar efter valet.

– Alla indragningar i vården, minskning av personal och tyngre, är det första hon säger.

Däremot ser hon först lite undrande ut när jag frågar om det nya riksdagspartiet märkts något. Men just att Sverigedemokraterna fick många röster i Bromölla märks nog ändå.

– Man behöver inte gå och skygga nu.

Varför tror du att det var så många som röstade på dem just i Bromölla?

– För att vi har fått ökad invandring. Mycket ökad invandring.

Du tror att det är det som har gjort att man har valt SD?

– Jag tror inte det för jag vet det. Jag har det på nära håll, så att säga.

Vad är det med att det kommer fler invandrare som gör att man väljer SD?

– Jobben. Och att det blir så många olika kulturer och sånt. Det blir lite för mycket.

Sawsam Shermarty har bott i Bromölla i fyra år. En av dem som har kommit till Bromölla de senaste åren är Sawsam Shermarty. Hon kommer ursprungligen från Irak, och har bott i många år i Malmö. För fyra år sen valde hon att flytta till Bromölla med sina tre barn.

– Mina barn är 20, 18 och 10 år och de är födda i Sverige. De trivs och har kompisar här. Och det är lättare för dem att prata svenska här.

Själv bär Sawsam Shermarty slöja, och när de först flyttade in säger hon att många tittade konstigt på henne.

– Kanske i början när jag flyttade hit, men sen jobbade jag på dagis som praktikant. Nu känner alla mig och det blev lite bättre när jag jobbade med deras barn.

Hon tycker också att det har blivit lättare med slöjan sedan det kommit fler från till exempel Somalia till Bromölla. Men visst händer det att hon saknar Malmö, där det inte var något konstigt att täcka huvudet.

Känns det jobbigt att så många här röstade på ett parti som vill skärpa reglerna mot islam och invandring?

– I början tyckte jag det.

Det var inte bara Sverigedemokraterna som gick fram i Bromölla. Det var Socialdemokraterna som gick tillbaka också. Och det har ju varit en återkommande berättelse, den om det gamla arbetarpartiet som inte längre håller kvar sina väljare utan förlorar dem till Sverigedemokraterna, som representerar en opposition mot alla etablerade politiker.

Det är en förklaring som ser ut att hålla i Bromölla. Inne hos herrfrisören sitter Åke Olsson och väntar på sin tur, och han är nöjd med att Socialdemokraternas majoritet bröts.

– Jag gillar inte långvariga monopol, och jag kan tänka mig att det var fler än jag som tyckte att det var dags för maktskifte.

Men förklaringen att man är trött på det gamla arbetarpartiet håller inte i alla kommuner. Faktum är att om man tittar på hela landet i SVT:s vallokalsundersökning så är det moderaterna som förlorar störst andel väljare till Sverigedemokraterna.

Bara två mil norr om Bromölla ligger Olofström. Där var det Folkpartiet som förlorade en hel del av de röster som Sverigedemokraterna vann, och Socialdemokraterna gick framåt och stärkte sin egen majoritet.

Inne på Liljas Café sitter Kalle Lavesson. Han har precis som många andra jobbat på Volvo i hela sitt liv. För några år sen fick han avgångsvederlag när företaget skulle skära ner. Och precis som runt 52 procent av invånarna tycker han att Socialdemokraterna sköter kommunen bra.

– Hade de misskött detta och kört den stilen, då hade de inte varit i majoritet. Vi är ju en utflyttningskommun, och att de ändå lyckas ha bra ekonomi och sköta de bitarna, det tror jag är orsaken att, ja, det fungerar för dem.

I Olofström fick Sverigedemokraterna 7,7 % av rösterna i kommunvalet. En hög siffra för landet, men en låg om man jämför med andra kommuner i Sydsverige. I Bromölla låg siffran på 16,8%. När jag frågar Kalle Lavesson om det pratar han om sextiotalet, när mängder av finnar och sydeuropéer kom till Olofström för att jobba på Volvo.

– Jag kommer ju ihåg alla de här ungrarna, som kom på femtiotalet, och sen arbetskraftsinvandringen på sextiotalet. Och det har funkat helt fantastiskt bra i Olofström.

Olofström hade ungefär dubbelt så många invånare födda utomlands som Bromölla 2010. Och på caféet i Olofström kommer snacket snarare in på den borgerliga alliansens hårdare tag mot sjukskrivna och arbetslösa när man ska förklara Sverigedemokraternas framgångar, än på ökad invandring som man landade på i.

Det känns på något sätt talande att jag flera gånger blir hänvisad mig till facket när folk själva inte vill vara med. Metall och Kommunal har kontor längs huvudvägen i Olofström, och står man vid kommunhuset ser man Volvos fabriksbyggnad.

Men jag väljer bort facket, och kan konstatera att det som de allra flesta tycker lika om, oavsett vad de själva har röstat på och oavsett vad de tycker om annat är att det är svårt att prata om problem som kan finnas med invandring

– Man ska kunna ha en åsikt utan bli beskylld för att vara rasist, säger Kalle Lavesson.

– Jag kommer ihåg för några år sen när det stod i tidningarna här att det skulle bli förbjudet att ha den svenska flaggan på altanen i vissa bostadsområden i vissa bostadsområden i Olofström därför att det skulle uppfattas som nästan rasistiskt. Men jag menar, vi bor ju faktiskt i Sverige, och då ska man väl kunna få ha den svenska flaggan. Och sånt retar folk!

Har väljarna fått vad de ville?

Arkivbild. Foto: Karin Wrangborg/Sveriges Radio

Ett år efter valet

Partiledarna i valet 2010. Foto: Scanpix

Hur pratar vi om mångkultur ett år efter att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen? Har samtalsklimatet förändrats? Det tar vi reda på och här hittar du reportagen.

Vill du berätta din historia?

Skärmdump Questback

Vi är intresserade av att veta om/hur vårt samhälle har förändrats sedan valet 2010. Därför behöver vi Din hjälp och Dina berättelser!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.