Christina Eklöf och Jenny Fondell är fritidspedagoger och kritiska till regeringens beslut. Foto: Kalle Hedström Gustafsson/SR
Den nya skollagen

Fritidspedagoger kräver legitimation

Fritidspedagog: "Plötsligt räknas inte vi längre"
5:02 min

Landets fritidspedagoger vill ha legitimation. Men i det beslut som riksdagen tog i våras så får inte fritidspedagoger som tog examen före 2001 någon legitimation. Och det här oroar pedagogerna, de tror att deras status och arbetsmöjligheter kommer att minska och nu har man startat ett upprop.

Ja, det är alltså fritidspedagogerna som protesterar, inte de som jobbar på kommunens olika fritidsgårdar och brukar kallas fritids- eller ungdomsledare; utan de som jobbar på de fritidshem som ofta ligger i anknytning till skolorna och dit barnen går efter skolan.

Fritidspedagogerna har hand om det mesta av skolbarnens dag som inte tillbringas i klassrummen. De är högskoleutbildade och jobbar med alltifrån att lära barnen sociala regler och normer, till att anordna utflykter och idrottsaktiviteter.

Från och med 2001 så är alla fritidspedagoger formellt sett också lärare och det betyder att de får lärarlegitimation i det nya system som regeringen och utbildningsminister Jan Björklund införde i våras. Men de pedagoger som tog examen innan 2001 måste läsa upp ämnen för att få sin legitimation.

Och det här oroar många fritidspedagoger som är rädda för att de kommer tappa kontroll över fritidsverksamheten. D är rädda att statusen på yrket sjunker och tycker att deras kompetens och utbildning kastas bort.

Därför har man nu startat en namninsamling med krav om legitimation även till fritidspedagogerna och Christina Eklöf, som är fritidspedagog på Helgedalsskolan i Kristianstad är en av dem som skrivit under.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".