Wandy Christensen. Arkivbild. Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio
Hemlösheten i Skåne

Faktum Skåne är ett faktum

Säljare: ”Det är stentufft att sälja tidningarna”
5:12 min

Efter att gatutidningen Aluma gick i konurs så uppstod Faktum Skåne i dess ställe. Faktum kommer usprungligen från Göteborg, men sedan någon månad tillbaka finns det alltså en skånsk version. De hemlösa försäljare som tidigare sålt Aluma har nu gått över till Faktum Skåne och Wandy Christensen är en av dem.

Tidigare i höst så stormade det kring gatutidningen Aluma, den tidning som säljs av hemlösa runt om i Skåne. Anledningen till turbulensen var dels att Aluma fick en ny chef som hade rötter i Livets Ord vilket gjorde att journalisterna på tidningen valde att sluta. Aluma gick dessutom i konkurs och ett tag såg det ut som om de skånska hemlösa inte skulle få någon tidning att sälja.

Men i det läget köpte den västsvenska gatutidningen Faktum upp vad som återstod av Aluma. Faktum har sin bas i Göteborg, men började nu ge ut en ny tidning om hemlösheten i Skåne: Faktum Skåne.

Wandy Christensen är hemlös och ett bekant ansikte för många som köpt Aluma i Kristianstad. Någon gång i veckan brukar han stå utanför Domus eller vid någon av de stora mattaffärerna. Men numera säljer han alltså den nya tidningen Faktum Skåne. Och han är glad över att det fortfarande finns en tidning att sälja när vi träffar honom vid en stormarknad utanför Kristianstad.

Wandy Christensen och hans kollega Lars står vid ingången till ett köpcentrum utanför Kristianstad och säljer Faktum Skåne. Det är höstligt kyligt, men ännu inte så kallt som det kan bli, när man jobbar som försäljare och oftast står utomhus. Många av dem som ska handla mat går bara förbi, men en del stannar och köper en tidning.

Wandy Christensen och Lars berättar hur viktig en gatutidning kan vara, främst för de som säljer, men också för dom som köper, de berättar hur det är att sälja en tidning i ur och skur, oavsett om det snöar eller regnar. Men också hur glada de är över att Faktum gick in och tog över Aluma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".