1 av 4
Matresan. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio
2 av 4
Det är kul att vara kock - oftast. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio
3 av 4
Vackra Hällevik. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio
4 av 4
Strömming eller sill - det är frågan. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio
Matresan del 7

Självklart med sill i Blekinge

”Smör ger mest smak” (del 1)
27 min

– Sill eller strömming? Ja, det beror på var man fiskat den, säger Joachim Malmsten, kocken som gör Matresan sällskap i Blekinge. Vid den södra udden på Öland går gränsen, berättar han. Nedanför är det sill och ovanför är det strömming. Men det är samma sak och det smakar precis likadant.

– Sillen, eller strömmingen, är en rätt som hör hemma här i Blekinge, så det kändes självklart att laga till det idag, fortsätter han.

Joachim Malmsten är 43 år och har jobbat som kock i 27 år. Under dessa år har han hunnit arbeta på en mängd krogar och restauranger runt om i landet. Idag driver han eget utanför Karlskrona. Denna sommardag möts vi i Hällevik, precis i hamnen där det ligger både en hamnkrog och ett välkänt rökeri.

Bosse Knutsson driver både krogen och rökeriet tillsammans med sin fru. De tog över efter hans föräldrar för 12 år sedan, och han är praktiskt taget född här. Sedan barnsben har han tillbringat mycket tid i lokalerna.

 – Så fort jag var stor nog att kunna hjälpa till så var jag här på lediga stunder och på lov.

Bosse visar runt i rökeriets hjärta, där laxen och makrillen är uppradade på nät i takhängda vagnar och väntar på att rökas. Rökningen sker i stora ugnar där alveden sätter färg och smak på fisken. På sommaren, när det är högsäsong, röks här mellan 500 och 600 kilo om dagen.

-- Idag är det många som använder sig av rökessenser istället för att röka på gammalt traditionellt sätt, men här har vi gjort på samma sätt i alla tider, säger Bosse Knutsson. Och trots att jag står här varje dag så blir jag fortfarande sugen på lax!

Joachim Malmsten

Joachim Malmsten Trummenäs golfkrog i Karlskrona sedan i våras. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio

Ålder: 43 år

Gör: Driver Trummenäs golfkrog i Karlskrona sedan i våras

Bakgrund: Har arbetat som kock i 27 år, bland annat i Ystad, Åhus, Båstad, Stockholm och Karlskrona.

Äter helst: Choklad

Stekt strömming med potatismos – på Joachims vis

Sill och potatismos - en riktig sommarhöjdare. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio

20 strömmingfiléer

3 dl creme fraiche

1 msk Colmans senapspulver

½ msk bruna senapskorn

½ msk ljusa senapskorn

Salt och peppar

Rör ihop creme fraiche och kryddor och vänd sedan ner fiskfiléerna i röran. Panera filéerna i grovt rågmjöl och stek i rikligt med smör.

Rårörda lingon

3 dl Frysta lingon

½ dl socker

Potatispuré

20 potatisar

150 g smör

2 dl grädde

2 dl mjölk

Salt och peppar

Koka potatisen mjuk, vispa den mosig och blanda ut med smör, vätska och smaka av med kryddor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".