1 av 5
Fåren trängs när det vankas mat. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio
2 av 5
Kotlett, entrecôte och burgare, färdiga att läggas på grillen. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.
3 av 5
Goda tillbehör till grillfesten. Vad sägs om mango- och rabarbersalsa eller sallad tamine? Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.
4 av 5
Lammkött på grillen. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.
5 av 5
Reporter Josefin Modig får grilltips av Stefan Holmström. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.
Matresan del 2

”Visst får man en speciell relation till lammen”

Matresan del 2: Kocken Stefan Holmström grillar lamm i olika former
32 min

– Låt kolen brinna färdigt innan du lägger på det du ska grilla och låt köttet vara rumstempererat när du börjar tillaga det. Dessa tips kommer från kocken Stefan Holmström, och är något av det viktigaste att tänka på när man ska grilla eller tillaga kött, menar han.

– Felet många gör är att dränka kolen i tändvätska och sedan inte ha tålamod att låta det brinna färdigt innan man lägger köttet på grillen. Då känner man en tydlig lukt av tändvätska istället för den härliga grilldoften och köttet tar smak av detta istället för att smaka grillat.

Stefan Holmström berättar också hur viktigt det är att köttet är rumstempererat innan man börjar tillagningen. Tar man köttet direkt ur kylskåpet och lägger det i stekpannan tex, då kyls pannan ner och köttet börjar koka istället för att få stekyta. Det är inte bra, säger han.

När det är grillsäsong tar Stefan Holmström chansen att grilla så mycket det går. Allra helst lägger han lammkött på grillen och det verkar han inte vara ensam om. Han säger att lammkött blivit allt mer populärt i Sverige de senaste åren och det har tillkommit många fler lammuppfödare i landet.

Idag besöker Matresan Himledalens lamm utanför Varberg, som drivs av Cecilia Bergh och Andreas Johansson. De bor på gården tillsammans med sonen Lucas, 8 månader, och ägnar väldigt mycket av sin tid i fårstallet.

– Visst får man en speciell relation till lammen, säger Cecilia Bergh. En del lamm tvingas vi flaskmata till en början, av olika anledningar, och det är klart att man får känslor för dom. De är ju olika individer och en del blir tamare än andra. Bland annat har jag kvar min lilla Sessan sen några år tillbaka. Hon kommer fortfarande fram till en på samma sätt som när hon var liten.

Stefan Holmström

Stefan Holmström, kock. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio

Ålder: 62

Gör: Driver Mahults Herrgård i Halland

Bakgrund: Stefan Holmström har arbetat som kock i 47 år och drev under lång tid restaurang i eget namn i Halmstad. 1983 utsågs Stefan Holmström till Årets kock. Dessutom har han bland annat mottagit Gastronomiska akademins stora guldmedalj och Verner Vögelis hederpris.

Äter helst: Är allätare, men riktigt vällagad husmanskost är en favorit.

Smarriga recept till grillen

Lammkött på grillen. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.

Lamm fungerar utmärkt på grillen - men glöm inte tillbehören. Recept på dem får du här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".