1 av 5
En av potatisblommorna som slagit ut på fälten i Rammsjö. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.
2 av 5
Primörer med krämig örtröra. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.
3 av 5
Matkreatören Linda Dahl med sitt nybakade chokladbröd. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.
4 av 5
Chokladbrödsmackor med fläder- och limesmör och skivade jordgubbar. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.
5 av 5
Linda Dahl och reporter Josefin Modig. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.
Matresan del 3

Linda: ”Picknick stavas enkelhet”

32 min

Komplicera inte det hela när det handlar om picknick. Utgå ifrån att allt ska kunna ätas med hand och lämna besticken hemma. Det säger kocken och matkreatören Linda Dahl, som tagit sig från Malmö till Bjärehalvön idag för att ge oss tips på bra picknickmat.

Soppa som du kan ta med i termos och dricka ur mugg, smörgås, som du enkelt packar ner och sedan håller i handen, och så desserten, också den gjord på bröd och serverad som en smörgås. Enklare och smidigare kan det nästan inte bli, menar Linda.

Men låt dig inte avskräckas för att desserten inte låter som en typisk dessert. Brödet är nämligen ett chokladbröd och smöret har smak av både lime och fläder. Genom att också fylla med färska skivade jordgubbar kan det knappt bli enklare eller somrigare.

– Chokladbrödet är nästan som en sockerkaka, fast med mer mjöl och kakao och mindre socker. Du kan såklart byta ut det mot en sockerkaka om du hellre vill det, men det blir nog lite smuligare, säger Linda.

Hon kallar sig matkreatör och arbetar numera nästan uteslutande med att ta fram recept till olika sammanhang. Inför vårt möte i Matresan har hon provlagat hemma i köket i Malmö och hon berättar att när hon jobbar med att ta fram nya recept är hon ”periodare”:

– Just nu använder jag mycket anjovis som smaksättare. Frågar du mig om ett halvår är det något helt annat.

Matresan idag har tagit sig till Bjärehalvön, närmare bestämt Rammsjö, som ligger några kilometer från Torekov. Och man kan väl inte vara på Bjäre utan att nämna potatis? Därför stämde vi också träff med en riktig potatisexpert. Lars Elofsson är ordförande i branschorganisationen Svensk potatis och ger oss en kort lektion i potatiskokandets konst:

– Många personer kan inte ens koka potatis på rätt sätt. Man är noga med att passa köttet, sätter stektermometer i köttbiten, men potatisen kokar ofta alldeles för länge. Höstpotatis ska koka tills innertemperaturen är 96 grader i den största potatisen. Avbryt sedan kokningen. Kokar man för länge börjar förklistringen av stärkelsen.

När GI-vågen började svepa över landet för några år sedan blev potatisen något som många valde bort. Det är synd, menar Lars Elofsson:

– Potatis är vårt mest näringsfullkomliga baslivsmedel. Den innehåller allt vår kropp behöver, förutom fett och fettlösliga vitaminer. Och du kan äta potatis även om du går på en GI-diet. Det handlar bara om vilken sort du äter och hur du tillagar den.

Linda Dahl

Matkreatören Linda Dahl med sitt nybakade chokladbröd. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.

Namn: Linda Dahl

Ålder: 37

Gör: Håller matlagningskurser, jobbar med receptutveckling och leder Matkaravan, bland mycket annat.

Bakgrund: Har jobbat på restaurang i bland annat New York, Frankrike, Stockholm och Malmö.

Äter helst: Allätare på hugget som sällan tackar nej till något ätbart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista