1 av 5
Härlig dessert med yoghurt och dadelsirap. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.
2 av 5
En smakrik buffé signerad Linda Dahl. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.
3 av 5
Falafelbollarna friteras i het olja. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.
4 av 5
Rädisorna hackas till salladen. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.
5 av 5
Linda Dahl på sin favoritplats: Möllevångstorget i Malmö. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.
Matresan del 4

”Här finns en mångfald som saknar motstycke”

Matresan del 4: Kocken Linda Dahl lagar buffé med all världens smaker
33 min

– Jag tycker det här är själva hjärtat i Malmö. Är man matintresserad så är det här man ska hålla till. Dels för att det är en smältdegel av olika kulturer som möts. Här möts bönderna från Alnarp med sina lokalodlade grönsaker och persiska grönsaksstånd med färska örter. En mångfald som saknar motstycke.

Det säger Linda Dahl, som själv både bor och verkar kring Möllevångstorget i Malmö.

Linda Dahl, som tidigare arbetat som kock bland annat på svenskrestaurangen Aquavit i New York, på restauranger i Frankrike och i Malmö, lever idag med maten på ett helt annat sätt.

Hon håller matlagningskurser hemma i lägenheten, skriver om mat och leder guidade vandringar runt ”Möllan” i något som kallas Matkaravan, där hon introducerar nya smaker och ingredienser för nyfikna matglada.

När Matresan stannar till den här dagen får vi också följa med på en kort tur runt torget. Vi handlar både i grönsaksstånden och i Lindas favoritbutiker och med oss därifrån har vi bland annat Halkidikioliver, teperti (friterade sidfläskbitar) och dadelsirap.

Just det sistnämnda är något av en storfavorit i Lindas kök.

– Det här är en av de mest publikfriande små burkar som vi i Matkaravan har luskat reda på och både jag och min kollega har en kärleksaffär med den här burken. Vi använder den till allt, från marinader till desserter, säger hon.

Linda fortsätter:

– Det är en återkommande och stående favorit i vår repertoar, som gör livet lite enklare helt enkelt, säger Linda Dahl.

Linda Dahl

Matkreatören Linda Dahl med sitt nybakade chokladbröd. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.

Namn: Linda Dahl

Ålder: 37

Gör: Håller matlagningskurser, jobbar med receptutveckling och leder Matkaravan, bland mycket annat.

Bakgrund: Har jobbat på restaurang i bland annat New York, Frankrike, Stockholm och Malmö.

Äter helst: Allätare på hugget som sällan tackar nej till något ätbart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".