1 av 5
Kocken Stampe Fredholm går igenom råvarorna. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.
2 av 5
En rejäl skvätt vitt vin smaksätter kycklingen. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.
3 av 5
Stampe sköljer morötterna noga, men sparar lite av det gröna som dekoration. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.
4 av 5
Morot, svartrot och jordärtskocka får vila i vattenbad. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.
5 av 5
Reporter Josefin Modig på väg in i gårdsbutiken. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.
Matresan del 5

Vitt vin gör tuppen somrig

31 min

Med jordärtskocka, morot och svartrot får vi en perfekt rotfruktsgrund och slipper använda potatis. ”Päror” äter vi så mycket ändå, säger Stampe Fredholm, kocken som gör Matresan sällskap i Raskarum på Österlen idag.

Coq au vin, denna klassiska gryta från det franska köket står på menyn, fast med en lättare och somrigare touch. Tupplår och rotfrukter ska bilda grunden, tillsammans med vitt vin.

Stampe rekommenderar att man använder just kyckling med ben istället för filé, eftersom det är just benen som hjälper till att sätta smak.

– När jag lagar kyckling själv köper jag nästan alltid hel kyckling och styckar upp. Det blir allra bäst. Jag undviker kycklingfiléer av den billigaste prisklassen eftersom där oftast är en massa vatten insprutat och det blir varken gott eller prisvärt, säger Stampe.

Matresan har denna dag stannat till på Österlen, mellan St Olof och Rörum, och besöker Birger Nilsson, som driver Raskarums fjäderfarm. Här styckas flera hundra kilo kyckling om dagen, men trots detta tröttnar han aldrig på att äta just kyckling.

– Nej, kyckling kan man variera i det oändliga, säger Birger Nilsson. Ska jag nämna en favoriträtt med kyckling så blir det en klassisk helstekt kyckling.

Recept

Stampe sköljer morötterna noga, men sparar lite av det gröna som dekoration. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.

Coq au vin kan njutas året om, men byt ut rödvinet mot vitt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista