1 av 6
Rödbetorna friteras i rikligt med olja. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.
2 av 6
Mamma gris med sina veckogamla kultingar. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.
3 av 6
Månadsgamla blandgrisar sträcker sig efter mat. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.
4 av 6
Sven Olsson har drivit grisuppfödning sedan 1980-talet. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.
5 av 6
Den rimmade bogen skärs i tunna skivor. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.
6 av 6
Den gräddstuvade vitkålen får smak av lite kalvfond. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.
Matresan del 6

Blandgrisarna blev en turisattraktion

32 min

– Jag behåller skalet på rödbetorna, så det blir lite mer rock n’ roll, berättar kocken Stampe Fredholm, som idag grillar blandgris och tillagar härligt somriga grilltillbehör.

Efter att rödbetorna tvättats väl, skivar han dom och friterar i het olja. Efter en stund i pannan kan skivorna plockas upp och vi får smaka av chipsen, bara lätt saltade. Idén med rödbetschips fick Stampe efter att ha ätit vanliga inlagda rödbetor på burk och börjat fundera på vad man mer kan göra av just rödbetor.

För att kunna grilla just blandgris har Matresan idag tagit sig till Lillehems utegrisar i Degeberga, utanför Kristianstad. Den här dagen skiner solen och några av de nästintill nyfödda blandgrisarna ligger och trycker intill sina mammor i ett av hägnen.

I ett annat bökar ett gäng månadsgamla kultingar och i ännu ett lufsar några äldre suggor omkring. Blandgrisar, kallas dom alltså, men Sven Olsson, som driver verksamheten sedan 1980-talet, berättar att det inte alltid varit så. Utegrisar har det alltid varit, men till en början innehöll hägnen vanliga tamgrisar.

Men så en dag i början av 2000-talet upptäcktes plötsligt en vildsvinsgalt inne bland suggorna. Efter fem dagars försök lyckades han och sambon få bort den, men då var ”skadan” redan skedd.

– Det visade sig att åtta suggor var dräktiga och i mars kom här 80 kultingar. En del var helt bruna, en del var prickiga och en del rödrandiga. Jag kände att en hel omgångs produktion hade gått förlorad. Men det visade sig att detta blev en turistattraktion och alla ville prova köttet. Så det är den där vildsvinsgaltens förtjänst att jag är där jag är idag, säger Sven Olsson.

Recept: Lättrimmad bog

Den rimmade bogen skärs i tunna skivor. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.

Smaskig gris med gräddig kål,salsa verde och friterade rödbetor – visst låter det gott. Här kan du laga till rätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista