1 av 5
Äggulan separeras från vitan på ett enkelt sätt. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.
2 av 5
Baileysparfait med somriga bär. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.
3 av 5
Det ska vara mörk choklad av bra kvalitet, tycker kocken Joachim Malmsten. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.
4 av 5
Joachim Malmsten blandar chokladsmeten. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.
5 av 5
En vit och en brun chokladterrine provsmakas. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.
Matresan del 8

”Efterrätten ska vara enkel”

Matresan del 8: Joachim frestar med choklad
30 min

– Jag är en dessertmänniska, och choklad är min passion! Det säger Blekingekocken Joachim Malmsten när Matresan nått sin sista anhalt, Trummenäs golfklubb i Karlskrona. Här driver Joachim sin krog, sedan ungefär ett halvår tillbaka. Och efter en sommar full av matinspiration har det blivit dags för Matresan att ge sig i kast med desserten. Något som alltså ligger Joachim Malmsten varmt om hjärtat. Och allra helst äter han något med choklad.

– Det här är den absolut godaste dessert jag kan tänka mig, säger Joachim om dagens projekt, chokladterrine. Terinne är själva formen, en avlång och utskålad form som en liten brödform. I det här fallet gör vi en chokladterinne, men det kunde lika gärna vara en fågelterinne till exempel.

Medan Joachim börjar smälta smör och honung berättar han hur viktigt det är att använda rätt choklad när man bakar. Det ska vara fin 70% choklad, om han får bestämma.

Det är också viktigt att tänka på att chokladen inte får smältas på för hög värme. Överstiger man 60 grader så sprängs chokladens atomer, det blir grynigt och kan också bli beskt.

Under besöket på Trummenäs får vi även ett annat dessertips. Det handlar om en Baileysparfait, som Joachim serverar med olika sorters bär. Båda desserterna tillagas i förväg och fryses in. Perfekt att göra när man ska ha gäster, menar han:

– Det ska vara enkelt och gott, tycker jag. Man ska ha så mycket som möjligt förberett så man kan umgås med gästerna.

Recept

Det ska vara mörk choklad av bra kvalitet, tycker kocken Joachim Malmsten. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.

Varsågod, här kommer de mumsiga efterrätterna. Lycka till, det är lättare än du tror.

Joachim Malmsten

Joachim Malmsten Trummenäs golfkrog i Karlskrona sedan i våras. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio

Ålder: 43 år

Gör: Driver Trummenäs golfkrog i Karlskrona sedan i våras

Bakgrund: Har arbetat som kock i 27 år, bland annat i Ystad, Åhus, Båstad, Stockholm och Karlskrona.

Äter helst: Choklad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".