1 av 5
Hököns skola kom att spela en viktig roll i arbetet med att bekämpa branden för 20 år sen. Foto: Karin Wrangborg/Sveriges Radio.
2 av 5
Massor av mackor till brandmän breddes, och massor av kaffe kokade i köket i Hökons skola under branden, berättar Unni Håkansson . Foto: Karin Wrangborg/Sveriges Radio.
3 av 5
Träden på utsiktspunkten har nu växt sig så höga att det är svårt att se myren bortom dem. Foto: Karin Wrangborg/Sveriges radio.
4 av 5
Ett bränt gammal träd sticker upp i den nya skogen som växt upp Foto: Karin Wrangborg/Sveriges Radio
5 av 5
Bengt-Arne Bengtsson åker ibland upp till utsiktspunkten och ser förändringarna i naturen som skett efter branden. Foto: Karin Wrangborg/Sveriges Radio.
Hökön

20 år sen branden på Vakö myr

6:26 min

I sommar är det 20 år sedan den stora branden på Vakö myr. Den var fredagskvällen den 10 juli 1992 som det började brinna där och det var en brand som skulle ta veckor att släcka.

Helikoptrar, brandmän från många räddningstjänster i södra Sverige och inte minst frivilliga deltog i arbetet. Vår reporter Karin Wrangborg åkte med Bengt-Arne Bengtsson från Hököns brandvärn till en utsiktspunkt på en udde vid myren. Ibland åker Bengt-Arne Bengtsson dit för egen del och ser hur naturen återhämtat sig efter branden.

Skogsområdet som brann ligger både i Skåne och Småland och den lilla orten Hökön norr om Lönsboda i Osby kom att spela en viktig roll i arbetet med att bekämpa branden. I den gamla byskolan inrättades ledningscentral, mat delades ut och massor av mackor breddes och kaffe kokades.

– Alla ville ställa upp och hjälpa till, säger Unni Håkansson som ringde in frivilliga till köket i skolan.

15 kvadratkilometer skog brann, men alla hus i närheten står kvar och trots brandens stora omfattning skadades ingen allvarligt under släckningsarbetet. Men hur branden startade vet man fortfarande inte.

I höstas startade bybor i Hökön en studiecirkel. Närboende, frivillga och brandmän har varit inbjudna för att berätta om sina minnen av den stora branden. Och detta resulterar nu i en bok om branden. 

Hallå Skåne gästas idag av två av de som arbetat med boken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista