Solnedgång över Taiwan. Foto: Sven-Åke Andersson
Sydostasien

Brev nummer sex, från sydostasien

"Hej på er där hemma! Jaha då var det tid igen för en liten berättelse från de stora blöta vidderna. Sedan förra brevet så har vi hunnit med att passera Taiwan med en fantastisk solnedgång (bilden). På vägen ner till Thailand hann vi också med att ha ett grillparty i ljumma vindar och 30 grader varmt ..."

"I förrgår var vi inom Thailand o hamnstaden till Bangkok , Laem Chabang. Det blev bara ett ”kajstuds” som vi kallar det när det bara blir några timmar till kaj. Vi kom till kaj 2000 och gick sedan klockan sex på morgonen efter. Under den tiden lastade vi cirka 900 bilar. Så nu är vi på väg ner mot Singapore i Siamibukten.

Vi ska vara i Singapore i morgon bitti 0600 för att sedan avgå igen 1400 så ännu ett ”kajstuds”. Efter att vi lämnat Singapore har vi en liten nätt sjöresa på ca 14 dagar innan vi kommer till nästa hamn blir Aqaba.

Har fått en förfrågan om vad en kapten håller på med under dagarna ombord. Ska försöka här att beskriva det kortfattat. En vanlig dag till sjöss består mestadels av att besvara mail från kontoret och från nästkommande hamnar om ankomst tider och lite av varje. Det är mycket papper som skickas i förväg till hamnar och myndigheter i landet som vi är på väga till.

Så man sitter väldigt mycket vid datorn under sjödygnen. Men jag måste ju vara ärlig och säga att man hinner faktiskt också med att sola lite också. Sedan dom få timmar vi har till kaj är det bara att serva myndigheter och våra agenter som vi har ute i dom olika länderna. Agenterna är personer som är anställda av rederiet för att hjälpa oss med pappersexercisen till myndigheterna när vi kommer till kaj.

Det är väl i stort sett vad en dag består av för en kapten. Det får vara det hela för denna gången!

Ha nu en trevlig helg så hörs vi nästa vecka!

Brgds,

Capt
Sven-Åke Andersson"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista