Skåne

Så påverkar allergier ungdomar

En har ingen alls, en del känner av besvär ibland och andra är så allergiska att allergin sätter käppar i vardagshjulen. I en ny studie ska man undersöka hur allergiska våra barn och ungdomar är samt hur allergin påverkar deras vardag. Hör om hur allergin har påverkat 12-årige Georg Emmanoulidis.

Det är Allergikompetens Centrum Syd och Hudkliniken vid Skånes Universitetssjukhus som nu gör en stor satsning för att kartlägga allergibesvären hos elever i årskurs 7 och 8 i södra sjukvårdsregionen.

Det innebär att 8000 barn i södra Sverige ska få svara på en enkät om allergi och 1000 barn ska dessutom hudtestas och lämna blodprov.

Läkaren Hampus Kiotseridis kommer att leda studien och enligt honom har drygt var tredje 12-åring någon form av allergi eller överkänslighet.

– Till exempel är det väldigt vanligt med pollenallergi i denna ålder, säger Hampus Kiotseridis.

Georg Emmanoulidis är 12 år gammal och har gräspollenallergi. En allergi som gjorde det väldigt svårt för honom att hänga med kompisarna i lek och i skolan.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista