1 av 2
En rejäl skvätt vitt vin smaksätter kycklingen. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Morot, svartrot och jordärtskocka får vila i vattenbad. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.

Somrig Coq au vin

Coq au vin på sommaren? Självklart. Slå på lite vitt vin istället för rött så får rätten en somrig touch.

Alla mängder är efter tycke och smak men räkna ett eller två lår per person.

Skala och skölj: Jordärtskockan, svartroten men skölj bara morötterna noga ( där har du mycket smak i skalet). Låt dom vänta i kallt vatten.

Hacka ett gäng vitlöksklyftor och svetta dom i en blandning av smör och kalpressad olivolja.

Lägg i kycklingen och bryn först på skinnsidan, salta och peppra. Vänd sen på kycklingen och bryn även där.

Lägg i rotfrukterna och låt dom svettas med. Slå på en rejäl skvätt,(typ en halv flaska) vitt gärna lite sötare vin och bränn av,

Fyll på med lite vatten och lägg på ett lock ställ spisen på medelvarmt.

Du kan titta till den då och då. Stick då in en termometer ända in till benet och när du har 68°c är den färdig.

Då ska buljongen i grytan vara riktigt tjock, slå på så mycket grädde du vågar och låt det få ett uppkok.

Smaka av med eventuellt mer salt och peppar.

Lägg upp på tallrik och strö över klippt körvel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".