1 av 2
Vy över Aqaba. Foto: Sven-Åke Andersson
2 av 2
På väg in till Marmarasjön. Foto: Sven-Åke Andersson.
Förslöv/världen

Ett sista resebrev från vår kapten

Vi har fått ett sista resebrev från vår kapten Sven-Åke Andersson. Läs om piratvatten, sjömil och annat skepp och hoj!

"Hej igen där hemma.
Då var det tid för en liten reseskildring igen från de stora vidderna. Sedan sist vi hördes av har jag hunnit passera piratvatten samt Röda Havet och Suez Kanalen.

Jag tänkte börja med att berätta lite om piratvattnen. När vi passerade så hade vi sådan tur att det var sydväst monsunen, så det blåste ganska frisk när vi passerade. Det tar cirka en vecka att passera det som vi kallar för högrisk området. Den här veckan var det dock riktigt lugnt tack vare vädret.

Sedan kom vi upp i Röda Havet och där är det varmt och skönt. Vi hade cirka 35 grader i snitt med svaga vindar och klar blå himmel. Innan vi kom till Suez Kanalen så var vi inom Jordanien o hamnstaden Aqaba. Den ligger granne med Eilat i Israel.

Därefter var det dags att anlända till världens största ”sandlåda” Sahara. Då kom det ombord folk som skulle ge oss klartecken för att få gå vidare.

När det var avklarat var det bara att vänta till dagen därpå då en konvoj startade klockan 0500 på morgonen. Sedan gick vi i konvoj genom hela Suez Kanalen som är 90 sjömil ( ca 180 km ).

Det tar 12 timmar att gå den sträckan, för vi går bara med 9 knop ( ca 18 km / tim )

Mitt i Kanalen finns det en sjö som heter Great Bitter Lake, om den är så salt eller ej det vet jag inte för jag har inte badat i den.

Där kör man lite saktare för att invänta sydgående konvoj. Det går nämligen inte att mötas i Kanalen.

Nu steamar vi för fullt mot Derince som ligger inne i Marmarasjön. Det är ju sjön som leder in till Istanbul bland annat. Men den hamnen som vi ska till ligger lite längre öster ut. Där ska vi in och lossa 21 tågvagnar, bland annat.

Sen bär det av till Grekland och Pireaus som är hamnstaden till Athen och efter det är det tid för mig att åka hem på en välbehövlig semester.

Jag vill passa på att önska alla en fortsatt bra sommar!

Brgds
Capt M/V Faust
Sven-Åke Andersson"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".