Jannika Pettersson från Osby är en av alla kvinnor som lider av endometrios. Foto: Johanna Petersson/Sveriges Radio
Skåne

Endometrios - en dold kvinnosjukdom

11 min

Endometrios – ett ord, en sjukdom, en diagnos. En diagnos som inte är så lätt att få även om man känner till ordet och har sjukdomen. Det visar en ny studie som presenterades igår. Jannika Pettersson är 23 år gammal, hon bor i Osby och hon har sjukdomen endometrios. Precis som 10 procent av alla fertila kvinnor.

-- Jag är vekligen ledsen över att jag blev behandlad som jag blev när jag sökte för mina smärtor, och det är tråkigt att det tycks drabba så många. Allt kan se normalt ut vid en gynekologisk undersökning, men det är i buken sjukdomen sitter. Endometrios och sammanväxningar kan inte upptäckas vid en vanlig undersökning – det är därför många inte blir trodda, säger Jannika Pettersson.

Vi fick ett mail till redaktionen från en lyssnare som är drabbad av endometrios. Hon skrev såhär:

En läsares historia

"Hej!

Ville bara berätta om hur jag blev sjuk och hur det blev! Jag födde barn tidigt, som tur var, jag hade alltid häftiga och långdragna blödningar efter mina barn hjälpte inte med spiral eller p-piller. Detta var från 1973-1990. När jag fick mitt sista barn 1983 blev jag konstant sämre varje gång jag hade mens började blöda emellan, hade ont i mina ljumskar och 1993 svimmade jag av på jobbet och fick åka akut till kvinnokliniken, Som tur var träffade jag en doktor som var duktig på endometrioser, dagen efter gjordes ett titthål och man upptäckte endometrioser i hela min buk, doktorn sa att det såg ut som ett ormbo, man laserbrände så mycket man kunde och sa att nu skulle jag bli bättre, det dröljde några månader och så var jag lika dålig igen och man satte in en sprutbehandling som jag fick var 4.de vecka.

Medicinen, gjorde så att jag hamnade i övergångsåldern med alla de besvär som det medförde. Behandlingen fick jag i ett halvt år. Sen slutade behandlingen och jag var lika dålig igen. Detta höll på ett tag till slut opererades livmodern bort och under operationen upptäckte man en stor endometrios på tjocktarmen, så ett 3 månader senare tog man bort 5 cm på min tjocktarm. Behandlingen fick jag hålla på med fram till ca 2005, då produktionen av östrogen började avta och jag hade väl vant mig vid värken i magen och jag bestämde mig för att jag aldrig mer ville han en spruta till. Jag var den kvinna i Kristianstad , då, som hade blivit längst behandlad för endometrioser. Från 1990 -2005 opererades och behandlades jag. Jag är glad att det var just den doktorn som det var som tog hand om mig för han hade förståelse för vad det handlade om.

Nu är detta kanske inget roligt för alla dom som har endometrioser att höra men det får ni avgöra. Jag är otroligt glad att jag hann få mina underbara barn innan. Tack för ordet"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista