Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Hässleholm

Inget feministiskt självförsvar i Hässleholm

Anita Peterson (v): "Det handlar om att våga säga ifrån"
3:31 min

Det tog sex år för kommunpolitikerna att komma till beslut. Och då blev det avslag. Det blir ingen utbildning i feministiskt självförsvar för anställda i Hässleholms kommun.

– Tråkigt, tycker förskolepedagogen Gun Rosander som gärna sett att hon och hennes kollegor blev utbildade.

Feministiskt självförsvar var tänkt som en utbildning i att synliggöra systematiskt förtryck av kvinnor - hos sig själv och hos andra - och lära sig att hantera och förebygga våld och andra kränkningar i nära relationer. Motionen skrevs av sex oppositionspolitiker 2007, men har suttit fast i det kommunala politiska systemet sedan dess. En fråga för känslig att besluta om, enligt flera av initiativtagarna.

Nu har motionen däremot fått avslag, bland annat genom att miljöpartiet som en gång var med och skrev motionen röstade emot den, och utbildningen blir inte av i kommunens regi.

Men vänsterpartisten Anita Peterson, en av författarna till motionen då för sex år sedan, har inte gett upp utan kommer gå vidare och erbjuda utbildningen via studieförbund, för att förverkliga sitt förslag:

– Ja, det gör jag. Men det är bara en temporär lösning. Målet är att kommunen ska ta detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".