Julkorv!

Ett gammalt korvrecept från Gotland blir offentligt idag. Det är Jack Dahlbergs mamma Sonjas recept som har hängt med släkten. Ingrid Arinell hälsar på hemma hos Monica och Jack i Halmstad och lär sig stoppa korv!

Sonjas julkorv
Dag 1: Koka 1 kg potatis med skal i osaltat vatten. Koka upp 1 1/2 liter mjölk samt 1/2 liter vatten med en köttbuljongtärning. Låt svalna och ställ kallt över natten.

Dag 2: 1 kg nötfärs, 1 1/2 kg fläskfärs, 1/2 kg späck, 2 små lökar, 3 1/2 msk salt, 2 tsk vitpeppar (krossa kornen själv samt 3 1/2 tsk kryddpeppar (krossa kornen själv).

Skala potatisen, skär späcket i bitar och dela löken. Detta skall malas i köttkvarn. Tillsätt färsen, blanda i köksassistenten. Tillsätt mjölken i en smal stråle, när assistenten blandar. Gör likadant med buljongen, tillsätt kryddorna sist. Blanda väl. Smaka av genom att steka en köttbulle. Nu är smeten färdig att stoppa i fjälster. 5 meter fjälster räcker inte riktigt. Stoppa korvarna ganska löst, Gnid in dem i salt och låt ligga kallt över natten. Frys in. Den färs som blir över kan man lägga i en form och göra korvkaka i ugnen.

Bonus!!!

Saffranspannkaka:
1 kg färdig risgrynsgröt, 100 g sötmandel, 1 msk vetemjöl, 1 g saffran, 5 ägg, 4-5 msk socker.

1. Sätt på ugnen 225 grader (varmluft 180 grader). Smörj en ugnfast form, minst 30x20 cm (vid med ganska höga kanter).

2. Skålla, skala och hacka mandel. Stöt saffranet med en sockerbit och lös upp det i lite brännvin. Skölj ur morteln med lite mjölk. Bland aner mandel, mjöl, och saffran i gröten. Tillsätt  äggen ett i taget och rör kraftigt med elvisp. Smaka av med sockret.

3. Häll smeten i formen och grädda tills den har fått fin färg. (ca 25 minuter i varmluft)

Servera med vispad grädde och sylt (på gotländskt vis med salmbärssylt).

Lycka till!