Gottigt Sara-bröd!

Visst går det att baka kalljäst kvalitetsbröd, utan krångel med maskiner och surdegar. Det här brödet är perfekt även för hemmabagaren som kanske inte vill släpa med sin assistent och surdegarna till sommarstugan. Det enda du behöver är mjöl, vatten, jäst och salt, samt en bunke, en slev och en äggklocka.

Jo förresten, om du vill kalljäsa degen och imponera med nybakt till frukost eller kalas, skaffa en plastlåda som är tillräckligt stor för degen, men ändå så pass smidig att du får in den i kylen. Och glöm inte heller skaffa dig en bra målarspackel, ett oumbärligt redskap när man ska dela en deg i bitar utan att trasa sönder den.

När man blandar en deg i maskin bildas långa glutentrådar, som sedan kan hålla fast i de gaser som bildas under jäsningen och ger ett luftigt bröd. Men det finns ett sätt att få samma effekt genom att låta degen vila och i stället vika ihop den ett par gånger.

Kalljäst bröd med autolys

Dag 1 förmiddag
Fördeg (poolish)
250 g kallt vatten
250 g vetemjöl
10 g jäst

Vispa ihop i en bunke, täck med plast och låt stå i rumstemperatur tills den har dubblat sin storlek och börjat sjunka något på mitten. Det kan ta lite olika lång tid beroende på hur varmt det är, troligtvis runt 3 timmar.

Dag 1 eftermiddag
Blanda fördegen med
550 g vetemjöl
250 g vatten

Blanda med slev eller händerna till en kletig massa. Nu ska degen ligga i bunken i 30 minuter. Under denna tid sker det kemiska fenomen som kallas autolys. Mjölet suger upp vattnet och bildar långa glutentrådar – något som man annars behöver en maskin för att kunna åstadkomma. Detta kan också ge brödet bättre volym.

När 30 minuter har gått, tillsätt
4 g jäst
17 g salt

Knåda intensivt på bakbordet i minst 5 minuter. Använd så lite mjöl på bordet som möjligt, även om degen känns kletig. Ta hellre hjälp av en degskrapa för att få loss degen från bordet.

När degen är något så när smidig lägger du den i plastlåda som du först oljar in med en neutral olja. Sätt klockan på 30 minuter igen.

När halvtimmen har gått är det dags att vika degen, vilket ytterligare bygger upp glutenstrukturen. Tänk dig att du ska vika degen som ett kuvert, en gång från varje håll in mot mitten. Vänd sedan degen upp och ner så att skarven hamnar neråt i lådan.

Sätt klockan på 30 minuter igen. När tiden gått viker du degen igen. Nu kan du låta degen stå framme och jäsa i 20 minuter och sedan forma och baka bröd (räkna med att de behöver jäsa 1-2 timmar innan du bakar av dem). Men ännu godare blir det om du kalljäser degen till nästa dag, antingen som färdigformade bröd, eller för enkelhetens skull kan du sätta in hela lådan med deg i kylen.

Dag 2
Sätt ugnen på 275°. Vält försiktigt ut den färdiga degen på ett mjölat bakbord. Dela upp i lagom långa bitar, utan att pressa ur luften. Allra bäst är det om du använder en målarspackel, det är mest skonsamt mot degen. Du kan göra bitarna i vilken storlek du vill, huvudsaken är att de är lika stora så att de bakas jämnt i ugnen. Spraya gärna lite vatten på och doppa försiktigt i frön eller grovt mjöl för att få en rustikare look.

Om du vill kan du skära några snitt i bröden med en vass kniv, sätt sedan in dem i ugnen och spruta samtidigt in rikligt med vatten med hjälp av en blomspruta eller liknande. Sänk värmen till 250° och baka i cirka 20 minuter tills bröden har lagom färg och skorpa. Öppna gärna ugnsluckan mot slutet för att släppa ut lite luft.

Läs mer och se fler bilder på sarabakar.se.