1 av 6
Välkomna hem till oss, säger bokhandlarparet i laholm, Diana Lavesson och Stefan Ljungqvist. Foto: Sveriges Radio.
2 av 6
Nu är Diana i gång med den berusade kyckling. Foto: Sveriges Radio
3 av 6
Rätten berusad kyckling från boken med samma namn. Foto: Sveriges Radio
4 av 6
Tillbehör till den berusade kycklingen! Foto: Sveriges Radio
5 av 6
Det doftar gott i den berusade kyckling-grytan! Foto: Sveriges Radio.
6 av 6
Då var det dags att äta! Foto: Sveriges Radio
Matresan

Berusad kyckling

Idag går matresan till Laholm och hem till bokhandlarparet Diana Lavesson och Stefan Ljungqvist. Det blir kubanskt!

Berusad kyckling
1 kyckling
1/2 citron
1/2 olivolja
3 vitlöksklyftor
2 gula lökar
2 dl torr sherry
1 dl vatten
1 1/2 dl mörk rom
vitpeppar efter behag
10-15 urkärnade gröna oliver

Dela kycklingen i 6-8 bitar och marinera dem med citronsaft, salt och peppar. Låt stå i kylskåp i 1 timme.

Torka kycklingbitarna, krydda med salt och vitpeppar och bryn dem i oplja tillsammans med två skivade vitlöksklyftor. När kycklingen och vitlöken börjar få färg tillsätter du de gula lökarna skurna i bitar. Bryn lite till och häll på vattnet och ett rejält glas sherry. (Tio Pepe eller La Ina) MLåt småkoka under lock i 20 minuter.

Tillsätt oliver och häll på ett glas rom. (Havanna Club eller Bacardi). Smaka av och tillsätt en pressad vitlöksklyfta. Koka en dryg halvtimme.

Saffransris
3 dl ris, 6 dl vatten
1/2 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
1 lök
1 paprika
1 dl vitt vin
1 lagerblad
2 tomater
salt, peppar och saffran

Värm olivolja i en kastrull och stek hackad vitlök, lök och paprika i några minuter. Tillsätt skalade och hackade tomater och vitt vin samt lagerblad. Koka i 5-10 minuter. Häll í vatten, ris och saffran. Salta och peppra. Koka under lock tills riset är klart!

Honungsmorötter
4 medelstora morötter
3-4 msk honung
1 lime
salt och peppar

Riv morötter grovt. Blanda honung med limesaft, tillsätt och peppar  och häll blandningen på morötterna.

Färsk mango i apelsinsås   4 portioner
1 msk rivet apelsinskal
5 dl pressad apelsin
2 msk florsocker
6 cl citruslikör
3 mangofrukter

Koka apelsinskal, pressad apelsin och florsocker tills balandningen fått tjock kosnistens. Tillsätt likören och koka upp igen. Sila sedan såsen och låt den svalna.

Skär mangofrukterna i tärningar och häll såsen över. 

BONUS! Mango och avokadosallad
2 avokador
2 mogna mangofrukter
2 msk olivolja
1 lime
salt och nymalen svartpeppar
1/2 röd lök
vattenkrasse

Skär mango och avokado i skivor. Blanda nypressad saft av lime, olivolja, salt och nymalen svartpeppar och häll över skivorna Garnera med lökringar och vattenkrasse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista