Foto: Seth Wenig/Scanpix
Hållbar livsstil

Vi lever i en myt om ständig tillväxt

Peter Wolfhagen: Vi lever i en myt om ständig tillväxt
5:38 min

I hållbar livsstil träffar du Peter Wolfhagen, ekonom från Falkenberg. Han är aktuell med boken vem äger sanningen?  - Om finansvärldens hysteriska resa och även med en film, "Bubbles of Growth" som han gjort tillsammans med Annika Dopping. Vad är det som händer i världen när företag, banker och länder går i konkurs och varför händer detta?Camilla Essencia är inspiratör i Hållbar livsstil och hon ser att det finns andra värden:

Efter finanskrisen 2008 är vårt ekonomiska system fortfarande mycket bräckligt. Länder som Grekland, Italien och Spanien har stora ekonomiska bekymmer.
2 % av världens befolkning äger mer än 50 % av världens tillgångar, samtidigt som fattigdomen breder ut sig, även i vår del av världen.
Jordens resurser urholkas snabbt, samtidigt som våra behov ökar.
Är det möjligt med fortsatt tillväxt i vårt nuvarande ekonomiska system, som till 98 % domineras av den finansiella sektorn?
Hur tar vi oss bort från kortsiktiga tänkandet och de snabba klippen, för att istället tänka långsiktigt på kommande generationer?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".