1 av 3
Bild 1: Inga-Lill samlar sig till matlagning hemma i köket i Älvsåker i Kungsbacka.
2 av 3
Skär fläskfilen i skivor, i Inga-Lills fall med den specialkonstruerade kniven.
3 av 3
Lägg köttet i en smord ungsfast form. Foto: Sveriges Radio
Matresan

Matresan bjuder på festligt lättlagat

Idag går matresan till den allra nordligaste delen av Halland. Hem till Inga-lill Hallgren i Älvsåker och hon bjuder på en festlig lättlagad rätt. Inga-lill är ordförande i NHR, neurologiskt handikappades riksförbund och har själv en ovanlig muskelsjukdom som är genetisk. Det betyder att den KAN gå i arv. Vilket den också gjorde: till hennes dotter och nu till lilla dotterdottern Wilma, 3 år.

Inga-Lills festrätt 4 pers
En fläskfilé + smör att steka i
Salt och peppar
3-4 gula lökar + smör att steka dem mjuka i
1 pkt Kvibille ädelost
3 dl vispgrädde

Skiva fläskfilen i cm-tjocka skivor och stek dem gyllenbruna på var sida. Lägg dem i en ugnsfast smord form, salta o peppra. Skala och skär löken i skivor, stek den mjuk på svag värme. Häll den stekta löken över köttet. Hit kan rätten förberedas och sättas i kyl över natten. Sätt ugnen på 225 grader. Smula ädelosten över löken. Häll grädden över alltihop och sätt in i ugnen. Gratinera i ca 30 minuter. Nu hinner du sätta på riset och skära en grönsallad. Inga-Lill föreslår sallad, gurka, tomat och purjo - det blir gott till.

Medan riset kokar och gratinerings pågår hinner du duka och snygga upp. Efter 30 minuter kan du välkomna gästerna till bords.

Bon appetit!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".