Mat och Hälsa

Närodlat så det förslår!

När det ännu inte grönskar ute - ja, då får man odla inne. Att odla egna groddar är billigt, gott och enkelt. Du kan grodda alfalfafrön, mungbönor, linser, kikärter - alla är nyttiga. Du kan äta dem råa eller blanda dem i en wok.

I dagens program groddar Elin Debora små frön. Hon kommer tillbaka nästa vecka och berättar mer - då om de lite större bönorna som också går att grodda. Principen är densamma. Du behöver en stor glasburk och en bit nätliknande tyg. Kathinka brukar ta en bit av en nylonstrumpa - lätt som en plätt! 

Lägg ca två matskedar av fröna du vill grodda i burken. Fyll med vatten och låt stå över natten så att fröna kan suga åt sig av vattnet. 

Nästa morgon fäster du tygbiten med ett gummiband över burköppningen. Häller av vattnet och sköljer med nytt vatten.

Förvara burken upp-och-ner i rumstemperatur. Det ska helst vara lite mörkt runt groddarna i början. Kathinka brukar förvara burken på diskbänken (så kommer man ihåg att skölja groddarna) och lägga en handduk över.

Skölj dina groddar morgon och kväll. Ställ burken upp och ner (t ex i en vanlig bestickkorg) och lägg handduken över. Efter 4-5 dagar tar du bort handduken så att groddarna får ljus och kan utveckla lite klorofyll.

Nu har du krispiga, superfräscha och verkligt NÄRODLADE grönsaker att lägga på mackan och i salladen! Förvara de färdiga groddarna i kylskåp - gärna i en burk med lite hushållspapper i botten (för att suga upp överflödig fukt). 

Groddarna håller i ca 5 dagar, men förmodligen har ni ätit upp dem innan dess!

Låt barnen var med och odla - det är kul att se när det växer och barn brukar gilla smaken av groddar.