1 av 2
Matresan bjuder på rödbetsbiffar och bär- och chokladdessert! Foto: Sveriges Radio
2 av 2
Anders Kolhammar i Åled bjuder på rödbetsbiffar
Matresan

Raw food i Matresan

Idag bjuder Anders Kolhammar i Åled på rödbetsbiffar i Matresan. Det handlar om levande föda eller raw food som det brukar kallas. Raw food är mat gjord på grönsaker och ska inte upphettas över ca 40 grader.

Anders Kolhammars rödbetsbiffar
(4 portioner)
6 små råa rödbetor, skalade – helst ekologiska (för näringens skull, det gäller alla grönsakerna)
1 skalad morot
1 avocado, mogen
en bit purjo, sköljd och skuren i bitar
Lite dijonsenap
1-2 nävar nötter (cashew eller vad du har att tillgå)
lite örtsalt och örtkrydda efter smak

Skär rödbeta och morot i grova bitar och kör sedan allt till en färs i matberedare (inte FÖR slät, det ska vara tuggmotstånd). Forma biffar med två gafflar – lägg varje biff på ett salladsblad.

Champinjonsallad passar bra till:
Skär färska champignoner och soltorkade tomater i bitar. Blanda med skivad rödlök, hackad vitlök och urkärnade svarta oliver (kalamata blir godast). Skvätt över olja och ev vinäger + lite örtsalt.
Liksom en vanlig blandad grönsallad.

Efterrätt – bär under chokladtäcke - mums så god. Och nyttig! 
Lägg djupfrysta hallon och blåbär i små serveringsskålar. Medan bären tinar river du 100%-ig mörk choklad (eller så mörk du vill ha) fint på rivjärn. Mosa samman chokladrivet med lite honung och en klick ekologiskt kallpressat cocosfett.

Vill du ha din efterrätt sötare? Sätt till lite mer honung.

Klicka chokladgojset över bären. Servera, antingen rumstempererat (=mjuk chokladtryffel) eller kylskåpskallt (=knaprigt chokladtäcke).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".