Djurgårdsskolan
Ingmarie Lindkvist, William Karlsson, Losyam Alodusho, Lovisa Lunde och Moa Weglin Foto: Terje Lund/Sverigesradio

Kampen för att få tillbaka Bilguun har börjat

1:24 min

Nu startar klasskamraterna till Bilguun, som i torsdags hastigt utvisades, sin kamp för att få hem honom till Sverige.

Det var upprörda känslor då Bilguun från Eskilstuna i torsdags utvisades tillsammans med sin mor till Mongoliet. Klasskamrater och föräldrar upprördes över hur gränspolisen hanterade utvisningen då Bilguun bland annat inte fick chans att säga hejdå till sina vänner.

Idag var Gränspolisen på Djurgårdsskolan i Eskilstuna för att svara på klasskamraternas frågor, och en av dem Losyam Alodusho tycker han fick svar på många frågor.

— Vi fick svar på våra frågor men inte riktigt alla.

Losyam Alodusho berättar vidare att klasskamraterna har fler frågor kring Bilguuns ärende, men det är frågor som måste ställas till Migrationsverket.

Så därför ska nu ska klasskamraterna bjuda in Migrationsverket till skolan för att få ytterligare svar hur verket har resonerat i Bilgunns fall.

Moa Weglin är en av Bilguuns vänner och hon hoppas att Bilguun får komma hem till Sverige så fort som möjligt så han kan avsluta grundskolan ordentligt och att han kan följa med på skolresan.

Det var Djurgårdskolans rektor Ingmarie Lindkvist som ordnade mötet mellan eleverna föräldrarna och gränspolisen för att reda ut vad det är som har hänt, och hon hoppas skolan kan hålla en objektiv hållning i detta ärende som är fyllt av känslor.

— Genom att ta in fakta från gränspolisen och senare från Migrationsverket håller vi det objektivt.

Terje Lund
p4sormland@sverigesradio.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista