Gästspel i Tvåan

P2:s nya kammarmusikserie

Tebogo Monnakgotla växte upp i Uppsala där hon spelade cello och sjöng i musikskolan innan hon fortsatte på Södra Latins musiklinje i Stockholm. Hon har en gedigen musikutbildning bakom sig både från Musikhögskolan i Piteå och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. I Piteå hade hon Jan Sandström som lärare i komposition, det var där hon började komponera på allvar och bestämde sig för att bli tonsättare. Hon gick ut i höstas och ska ge sin diplomkonsert våren 2007.

– Jag ser mig främst som en orkestertonsättare och skriver både för stor orkester och mindre ensembler, eftersom jag ofta har en utgångspunkt i klangfärger, säger Tebogo Monnakgotla men jag även skriver solostycken. Komponerar man bara för stora orkestrar blir man ganska låst vid vilka sammanhang man kan jobba i. Roligast är att jobba med frilansande musiker som jag har gjort med KammarensembleN, där musikerna till stor del är sina egna konstnärliga ledare. Jag tycker det är stimulerande för mig som tonsättare att jobba med musiker som är så konstnärligt medvetna, säger hon.

Tebogo är medlem i Inversion, en grupp kvinnliga tonsättare och dirigenter, vars strävan är att bredda publiken för samtida musik.
– Vårt syfte är att öppna dörrar till den nutida konstmusiken genom att tonsättaren tar en mer aktiv roll i konsertsammanhanget, berättar Tebogo. Till exempel presenterar jag själv mitt verk och ger publiken mina personliga ingångar till musiken. För oss i Inversion är det viktigt att publiken känner sig välkommen och att konserten upplevs som öppen för alla att lyssna på. Ingen ska känna sig utanför eller ha tråkigt.

Sveriges Radios beställningsverk ”Bambu i björkars språk” skrev Tebogo för Inversions premiärkonsert som framfördes av KammarensembleN och Jeanette Bjurling under ledning av Marie Rosenmir. Verket tävlade i den internationella tävlingen ”Rostrum for Composers” 2005 och är ett av flera samarbete mellan Tebogo och den svensk-kinesiske poeten Li Li.

– Jag ser fram emot att fortsätta att arbeta med Inversion, säger Tebogo. Just nu planerar vi att jobba med ensemblen Gageego i Göteborg och har fått kontakt med Göteborgs konserthus. Tillsammans tänker vi göra ett projekt med tonsättaren och dirigenten Peter Eötvös och Gageego. Att jobba med Inversion är verkligen spännande och roligt men också krävande eftersom jag både måste vara producent och tonsättare. Att arbeta tillsammans med hängivna frilansmusiker är fantastiskt. Det ger så väldigt mycket tillbaks i form av inspiration och arbetsglädje, säger Tebogo. 

– Att nu få bli P2:s tonsättare är en drömsituation för mig. Det är fantastiskt att få möjlighet att göra det jag verkligen vill och att ha resurser till förfogande. Jag har ännu inte hunnit tänka exakt på vad jag vill göra under de här två åren men det känns viktigt att ta vara på den här chansen och förvalta den väl