"Kreikkalaiset ovat tehneet historiaa" sanoi Kreikan parlamenttivaalit voittaneen Syriza-puolueen johtaja Alexis Tsipras. AP Photo/Petros Giannakouris.
Alexis Tsipras, hoggaamiyaha xisbiga Bidixda ee dalka Griigga.. AP Photo/Petros Giannakouris.

Doorashadii Giriigga oo lagu kala baxey

Sidii horeyba loo saadaalinayey ayuu xisbiga Bidixda dalka Griigga ee lagu magacaabo Syriza ku guuleeystay hoggaamiyaheedu Alexis Tsipras awoodda doorashadii dalkaasi ka dhacday maalintii axadda ee shalayto.

Xisbiga Syriza ayaa intii lagu guda jirey doorashada ballan qaaday in maamulkiisu uu wax ka qaban doono arrimmaha la xiriira heshiisyadii maamulkii dalka ka jirey uu la galey deeymihii la siiyey xilligii dhaqaale darradu la soo gudboonaatay. Waana markii ugu horreeysay ee xisbiga Syriza ahna xisbi mabaadiidiisu taabac-san tahay dhanka bidixda uu ku guuleeysto awoodda dalka Giriigga.

Isha/ekot

                                                                                               kenadid.mohamed@sr.se

Bild
Bild

(Radikala vänstern)
Partiledare: Alexis Tsipras
Vänsterradikala Syriza anser att Grekland ekonomi inte kan återhämta sig innan landets skulder har kommit ner till hållbara nivåer. Tsipras vill att huvuddelen av landets skulder skrivs ner av EU-trojkan och att kravet på ett BNP-överskott på 4,5 procent ersätts med mål om en budget i balans. Syriza vill också att EU:s strukturfonder går in med ett stimulanspaket på fem miljarder euro för att skapa 300 000 nya jobb i landet.

Partiledare: Antonis Samaras (premiärminister)
Konservativa Ny demokrati vill fortsätta på den inslagna vägen för att ta Grekland ur krisen och har det senaste året satt upp mål om att leva upp till långivarnas krav långt tidigare än vad EU-trojkan krävt. De 11,5 miljarder euro som återstår av nödlånet till landet ska enligt partiet omvandlas till en "försiktighetskreditlina", och därmed få bättre villkor än de nödlån landet fått. För att landet ska få igång tillväxten vill partiet se mer privatiseringar och en bolagsskatt sänkt till 15 procent.

Partiledare: Nikos Michaloliakos
Nynazistiska Gyllene gryning motsätter sig EU-trojkans räddningspaket och vill att landet ensidigt förkastar skulderna. Partiet vill också utvisa alla "illegala" migranter.

(Floden)
Partiledare: Stavros Theodorakis
Potami säger att de är villiga att samarbeta med både Syriza och Ny demokrati, men att de kommer ställa vissa villkor. Partiet menar att Greklands ställning i euroområdet inte bör äventyras, men att olika räddningsaktioner såsom att sänka överskottsmålen, bör eftersträvas.

(Panhellenska Socialistiska Rörelsen)
Partiledare: Evangelos Venizelos
Socialistpartiet Pasok vill fortsätta landets försök att leva upp till kraven från EU-trojkan, för att på så sätt kunna omvandla nödlånen till en "försiktighetskreditlina" och ge landet bättre kreditvärdighet på världsmarknaden. Venizelos har indikerat att partiet skulle kunna sitta i regering tillsammans med Ny demokrati på nytt, men att partiet även kan överväga att samarbeta med Syriza.

(Greklands kommunistiska parti)
Partiledare: Dimitris Koutsoubas
Kommunistpartiet KKE är det enda partiet som öppet ställer sig bakom ett grekiskt utträde ur både eurosammarbetet och EU. Koutsoubas har sagt att partiet inte kommer att delta i någon koalition för att sitta i regering, och har avvisat uppmaningar från Syriza om att stötta en minoritetsregering.

(Oberoende greker)
Partiledare: Panos Kammenos
Högerpartiet Anel är starkt kritiskt till EU-trojkans räddningspaket och har sagt sig vara berett att bortse från de ideologiska skiljelinjerna för att kunna samarbeta med Syriza för att bilda regering. Partiet vill se delar av landets skulder nerskrivna och ogiltigförklara de lagar som kopplats till räddningspaketet.

(Rörelsen för demokratiska socialister)
Partiledare: George Papandreou
Den tidigare premiärministern och PASOK-ledaren George Papandreou menar att Grekland bör ompröva trojkans räddningsaktioner för att sedan skapa en egen reformplan som grekerna skulle kunna rösta på i en folkomröstning. Han säger att han är beredd att arbeta med Syriza under vissa omständigheter, men har uteslutit samarbete med Ny demokrati så länge som hans tidigare rumskamrat från universitetstiden, Antonis Samaras, är ansvarig.

Tiirka saxaafaddeenna waa aaminaad iyo dhexdhexaad-nimo. Idaacadda Sweden waa mid ka madax-bannaan siyaasadda, diinta, dhaqaalaha, danaha howlaha guud iyo kuwa gaarka.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".