Musikguider vecka 4

Måndag 22 jan: Sen musik med Kristin Lorentzson

- oväntade musiköverskridanden från senaste seklet. Lågmäld, genomlyst och sirligt långsam musik. Musik som lånar drömmarnas färg. Generös må-bra-musik och en gammaldags tryckare. Därtill röstkonst på slak lina med Lindha Kallerdahl.

Allt detta och lite till i Kalejdoskop sen musik med Kristin Lorentzson.

  

Repris 23 jan 13 30 över P2 Musik (Sthlm/Webb)

 

 

 

 

Tisdag 23 jan: Lång musik med Mats Einarsson

- seanser som får ta tid. I september 1983 gästade den irakiske ud-mästaren Munir Bashir Stockholm. Sveriges Radio P2 passade på att göra inspelningar i Studio 3 i Radiohuset. I år är det 10 år sedan mästaren avled och Kalejdoskop minns Munir Bashir genom att presentera tre av de fyra stycken som spelades in 1983.  I Munir Bashirs stockholmsinspelningar är en uppvisning i melodisk variation och fantasi där inte minst tystnaden spelar en viktig roll, så typisk för Munir Bashirs stil, tystnad som reflekterande revor i improvisationerna.  

Dessutom hör vi ett kreativt möte mellan den grekiske klarinettisten Petroloukas Halkiás och indiske shenaimusikern Daya Shankar. Båda mästerliga improvisatörer i sina respektive traditioner. Petroloukas från den berömda spelmanssläkten Halkias från Epirus i norra Grekland, Daya Shankar med sina konster i att böja toner från indisk tradition. Olika bakgrund men som hemtamt och meditativt rör sig i varandras musikaliska finrum, tryggt ackompanjerade av Rakesh Chaurasia på bambuflöjten bansuri och Shubankar Banerjee, tabla.  

Repris 24 jan 13 30 P2 Musik (Sthlm/Webb)

 

  

 

   

Onsdag 24 jan: Kalejdoskop - Bred musik med Lina Langendorf

- långa lyxiga flödesmixar från alla tidsåldrar som utvecklas till en smältdeg av musik ifrån olika tider och världar. Sjostakovitj blir frijazz. En gammal grekisk visa blir till ett solo i Susanna Wallumrød och hennes magiska orkesters värld. Spunk visslar sig in i Dag Egil Njaas kalejdoskopiska komposition Morphogenesis och Tom Waits förklarar varför vi ska hålla oss borta ifrån Fannin Street...

Repris 25 jan 13 30 P2 Musik (Sthlm/Webb)