1 av 3
Huntsville
2 av 3
Albert Marcoeur
3 av 3
Abaji

Musikguider vecka 16

  

Måndag den 16 april: Sen musik med Anders Olsén

 - oväntade musiköverskridanden från senaste seklet och hela världen. 

Äntligen återhör kalejdoskoplyssnarna den oefterhärmlige fransmannen Albert Marcoeur.

Det var länge sedan - men inte så länge sedan som när Viktor Kosenko komponerade en helt vanligt underbart småtrist Gavott, som belyser spännvidden i detta outgrundliga musikprogram.

Folkmusik och krigsprotester i en mild blandning, där Metall-bandet Hacride inte ens kan bestämma sig för om de skall spela ”death” eller flamenco... Indiska kryddor och kinesiskt smör toppar dressingen.

Och den här gången får även Povel Ramel vara med.

Sänds även 17 april 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

  

  

Tisdag den 17 april: Lång musik med Lina Langendorf

- seanser som får ta tid med tre olika musikstycken. Först blir det elektroakustisk musik av sverigeaktuella Natasha Barret. Hennes stycke Exploatio Invisiblis kan beskrivas som en 27 minuter lång resa genom ett energifyllt landskap bestående av ljud och tystnad.

Så blir det norsk musik med trion Huntsville ifrån deras debutplatta ”For the middleclass”. En trio som använder sig av instrument som banjo, tablamaskin, sarangibox och pedalsteelgitarr när de skapar sina långa kompositioner som är en blandning av improvisationer och mer fasta element.

Och sist blir det, enligt tonsättaren Luciano Berio själv, ett dokument, snarare än en komposition, av en dikt skriven av Edoardo Sanguineti framförd av Swingle II.

Sänds även 18 april 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

  

  

Onsdag den 18 april: Bred musik med Anna Vilén

 - långa lyxiga flödesmixar från alla tidsåldrar.

Tar tempen på de globala vårkänslorna men irrar sig ofta in i drömmarnas värld som i sitt sirapssega uppvaknande flödar ut i postmoderna trauman och möten.

Flödesmixar sker oväntat och smygande: balinesisk tempelmusik möter Ginger Baker i 60-tals rock och fransk experimentell jazz möter Henryk Gorecki. Svenske kompositören Thomas Jennefelt dyker upp med ett av sina verk som framförs runt om i världen och möter indisk-engelska klanger.

Och så ut i bushen där australaboriginska kärleksviskningar snubblar över pianomusik från Moskva.

Och förstås ett spår ur Abajis Nomad Spirit

Sänds även 19 april 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".