1 av 3
Efterklangs nya platta Under Giant Trees
2 av 3
The "WELS" Concert
3 av 3
Boris Vian i Kalejdoskop

Musikguider vecka 17

 

Måndag den 23 april: Sen musik med Lina Langendorf

- oväntade musiköverskridanden från senaste seklet och hela världen.

Våren har äntligen kommit och förutom fina blommor och knoppar på träden så har den även fört med sig många fina skivor och lite av vårens skivskörd kommer höras i kvällens Kalejdoskop. 

Det blir en improviserad Hawaiilåt med sångerskan Lindha Kallerdahl, elektronika med Eric de Vahl och ett kapitel ur Cocorosies nya äventyrs-skiva.

Dessutom får vi höra ett kalejdoskopiskt stycke av och med Nana Vasconselos, en dikt om ett köpcentrum och manskören Dubbelgänger som sjunger på Efterklangs nya platta Under Giant Trees.

Sänds även 24 april 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

  

 

Tisdag den 24 april: Lång musik med Marie Vesterholm

- seanser som får ta tid och som består av två konserter. Den första spelades in på Theatre de la Ville i Paris 2000, men det är en lång, obruten tradition som fångas upp med Fakirerna från Sindh.

Det är ungefär 250 år sen han dog – poeten, musikern, och sedermera helgonet och sufimästaren från Sindh i Pakistan - Shah Abdul Latif Bhitai.  Levde mellan 1689 och 1752, enligt vår västerländska tideräkning. Skrev poesi, drama, sånger och sagor på sindi och fortfarande framförs detta regelbundet. En obruten tradition som fungerat i ungefär 250 år alltså En tradition som idag hålls levande av fakirerna från mausoleet som byggdes för att ära Shah Abdul Latif Bhittai.  

Den andra konserten spelades in i Österrike under Festival Music Unlimited -96, på Schlachtof Wels. Därav namnet The ”WELS” Concert

Det är tyske blåsaren Peter Brötzmann, amerikanske slagverkaren Hamid Drake och marockanske guembrispelaren Mahmoud Gania som brister ut i en blandning av friformjazz, konstmusik och improviserad världsmusik.

Instrumenten som Peter Brötzmann använder är den ungerska, klarinettliknande tarogaton, ess-klarinett, samt alt- och tenorsax. Hamid Drake spelar tamburin, tablas och trummor och Mahmoud Gania sjunger och spelar den marockanska lutan guembri.

Sänds även 25 april 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

  

 

Onsdag den 25 april: Bred musik med Pierre Usselmann

- långa lyxiga flödesmixar från alla tidsåldrar.

Kalejdoskop går vi på bio några gånger, både på klassiska filmer och nya. Som kanske blir klassiska vad det lider.

Vi smakar också på döden som tema, både i Mozarts version och i andras.

Och till slut är vi så nedstämda att vi måste trösta oss med Ernst Rolf.

Sänds även 26 april 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

  

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista