1 av 3
Stephan Micus: Towards The Wind
2 av 3
Emanuel Blume och Gräsrotsorkestern
3 av 3
Maria Callas

Musikguider vecka 40

Måndag den 1 oktober: Sen musik med Per Feltzin

-  oväntade musiköverskridanden från det senaste seklet med stolt och fräsig kampmusik av bland andra Emanuel Blume och Gräsrotsorkestern, vi erbjuder rytmer framslagna av baskiska slagverkare och judisk musik om en -som det blev- evig båtresa mellan Hamburg och den amerikanska kontinenten 1938. Dessutom hör vi en svensk jazzballad om en italiensk postiljon och en korsning mellan det moderna brittiskt och det ursprungligt sydasiatiska.

I övrigt ska vi få höra musik av bland andra Per Nörgård, Per Tjernberg, Tori Amos, Severi Pyysalo och J.B. Lenoir - tolkad av Cassandra Wilson.

Sänds även 2 oktober 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

 

Tisdag den 2 oktober: Lång musik med Mats Einarsson

- seanser som får ta tid med en handfull musikaliska bilder av poetiskt och meditativt slag.

Klassisk japansk musik med Ensemble Shichiku, sex musiker där en av musikerna är svensk, Gunnar Linder, som spelar shakuhachi och en av mycket få icke-japaner som genomgått den hårda skolningen till att bli japansk traditionsmusiker. I oktober 1998 var Ensemble Shichiku på besök i Stockholm och i Kalejdoskop presenteras fem stycken som då spelades in.

Dessutom musik från Sundaöarna i Indonesien. Jaipongan kallas en trånande musik som uppstod där under 1960-talet. En modern musik som ändå har sina påtagliga rötter i den berömda gamelanmusiken.       


                                            

Kalejdoskop avslutas med musik av och med Stephan Micus, den tyske multiinstrumentalisten, som har öra åt all världens musik och som återklingar i hans skapelser. En universell musik även när han begränsar sig till en tolvsträngad akustisk gitarr och sin egen bara röst.  (Från 1 maj)

Sänds även 3 oktober 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik


 

Onsdag den 3 oktober: Bred musik med Pierre Usselmann

- långa lyxiga flödesmixar från alla tidsåldrar där det blir trångt om utrymmet. På scen står redan artister som Seu Iorge och Ana Carolina, Giora Feidman och Allan Edwall. När sedan också Maria Callas börjar sjunga med Nicolai Gedda blir det nästan överfyllt.

Typiskt Kalejdoskopiskt alltså.

Sänds även 4 oktober 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista