1 av 3
Dinosau
2 av 3
Alexander Skrjabin
3 av 3
Pauline Oliveros. Foto: Giesela Gamper

Musikguider vecka 41

Måndag den 8 oktober: Sen musik med Anders Olsén

-  oväntade musiköverskridanden från det senaste seklet. 

Likt ett svart hål där all ordning har upphört att existera, sugs musiken in i Kalejdoskopets stokastiska lyssningskaskader. Det förväntade finns inte längre och Alexander Skrjabin ler förnöjt i sin himmel. 

Förra sekelskiftets musik går hand i hand med nyproducerade radioexperiment av Tuomo Haapala och Ry Cooder leverar ytterligare en salva. Kanske som hästjazz denna gång? Povel Ramel försöker alltid hitta sin givna plats och Vaska Jankovska hjälper förstås till så gott hon kan.

Sänds även 9 oktober 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

 

Tisdag den 9 oktober: Lång musik med Anna Vilén

- seanser som får ta tid. 

”Då vi improviserar tillsammans, och lyssnar intensivt på varandra, möts våra olika stilar i ögonblicket och sammansmälter till kollektiv musik. Jag kallar resultatet för att lyssna på djupet (deep listening). På denna inspelning ger det akustiska rummet med sin långa återklang en närvaro som förenar”. Så skriver Pauline Oliveros om denna alldeles unika inspelning som gjordes i en tom vattencistern vid Stillahavskusten utanför Seattle. Tillsammans med musikerna Stuart Dempster (didjerido, trombon) och Panaiotis (metallstycken, röst och pipor) åstadkommer hon långa seanser av suggestiv och meditativ musik som ger en alldeles speciell och ren närvaro. En stilla och mäktig musik- och ljudupplevelse utöver det vanliga! Pauline Oliveros själv spelar dragspel men på ett sätt vi inte är vana att höra det spelas. 

Dragspelet finns också med i Kalejoskops andra del då oudspelande Anouar Brahem i sina kompositioner, tillsammans med pianot, ger instrumentet en ny magisk plats i den arabiska luta-traditionen.

Sänds även 10 oktober 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

 

Onsdag den 10 oktober: Bred musik med Lina Langendorf

- långa lyxiga flödesmixar från alla tidsåldrar.

Klarinetter, klarinetter och klarinetter kommer vi få höra i dagens kalejdoskop. De kryper in lite här och var när man minst anar det. Roland Keijser och Anders Rosén kompas dagen till ära av den danska gruppen Tys Tys. John Kruse föredrar att jamma med Bassekou Koyate. Trio di Clarone har kommit fram till att Polenc och svensk folkmusik definitivt hör ihop och Evan Ziporyn smyger in och spelar sitt finaste klarinettsolo tillsammans med den norska gruppen Dinosau.

Sänds även 11 oktober 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".