Musikguider vecka 42

Måndag den 15 oktober: Sen musik med Kristin Lorentzson 

- oväntade musiköverskridanden från senaste seklet.

Lågmäld, genomlyst och sirligt långsam musik. Musik som lånar drömmarnas färg. Generös må-bra-musik och en gammaldags tryckare. Därtill röstkonst på slak lina med Lindha Kallerdahl.

Allt detta och lite till i Kalejdoskop sen musik med Kristin Lorentzson.

(Från 22/1)

Sänds även 16 oktober 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

 

Tisdag den 16 oktober: Lång musik med Anders Olsén

- seanser som får ta tid och som återvänder till ett av otaliga magiska ögonblick i Berwaldhallen.

Året är 1982 och santurmästaren Shivkumar Sharma framför två ragor i sällskap med den makalösa tablaspelaren Zakir Hussein och Nandkishor Muley på tanpura. Indisk klassisk musik på allra högsta nivå. Närvarande, innerlig, intensiv - och det svänger kopiöst! Publiken håller andan och medverkar i högsta grad till att just den här kvällen blev en upplevelse utöver det vanliga.

För er som kanske har litet knepigt att nå in i den indiska konstmusiken kan det här vara en öppning. För hackbrädet santur som egentligen är ett folkinstrument, ger inte alla dessa böjar och töjar som är så typiska för t ex sitar och den klassiska sången. Här kommer tonerna rena och klara som på ett snöre...

Och det är just Shivkumar Sharma somt fört hackbrädet santur från den folkliga traditionen in i den klassiska indiska musiken.

Sänds även 17 oktober 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

 

Onsdag den 17 oktober: Bred musik med Per Feltzin


- långa lyxiga flödesmixar från alla tidsåldrar där vi vistas i sällskap med marockansk, portugisisk och judisk musik med traditioner, rytmiskt brittisk-sydasiatisk och kaliforniskt. Vi ska höra operamusik av Händel, elektronisk musik av Edgar Froese och musikalmusik av först Loewe och sen á la Monty Python. Wayne Shorters saxofon kommer att sjunga Mendelsohn, samma sång som tenoren Christoph Pregardien försjunger... Och mot slutet sjunger Lars Forssell Jacques Brel.

Sänds även 18 oktober 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik