Musikguider vecka 44

Måndag den 29 oktober: Sen musik med Anders Olsén

- oväntade musiköverskridanden från senaste seklet.

Richard Cheese travesterar och lustmördar inte bara skivomslag, utan även deras innehåll.

Det är dock inte Pink Floyd som får sig en omgång i just denna sändning. Det får däremot Erich Wolfgang Korngold och Toots Thielemans. Thielemans säger sig må som allra bäst i det där lilla lilla utrymmet mellan leende och tårar. Precis som ett Kalejdoskop när det är som fulländat. Det kan man som tur är inte säga om måndagens program - men det är som alltid en god bit på väg. I Kalejdoskop är det alltid vägen som är målet!

Både Bollywood och Bollebygd passerar i riktning mot Keith Jarrett livs levande i Montreux.

Sänds även 30 oktober 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

 

Tisdag den 30 oktober: Lång musik med Per Feltzin

- seanser som får ta tid med musik av tyska musiker och tonsättare. Klause Schulze och Richard Wagner. Vi ska verkligen grotta ner oss i två längre verk med instrumentala partier av dessa båda herrar. Vi ska vandra mellan den fjärde och sista delen av Wagners Ring, Ragnarök och Klaus Schulzes musikaliska biografi Heinrich von Kleist från LPn och CDn X.

Schulzes bakgrund är den tyska elektroniska - han var en av grundarna till, förgrundsgestalterna i Berlin School of electronic music på 60- och främst 70-talet. Tangerine Dream var en trio där han var en av medlemmarna.

Den originelle von Kleist var tysk poet, novellist och dramatiker som föddes 1777 och dog för egen hand 1811.

Den sista delen av Ringen handlar om slutet på och för jorden. Ska gudarna segra eller människan? Ska den materiella lyckan vinna eller kärleken? Och vad finns det för dolda tankar bakom de handlingar vi utför?

Till avslutning blir det en Schulzehyllning till Wagner - Wahnfried 1883.

Sänds även 31 oktober 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik


 

Onsdag den 31 oktober: Bred musik med Urban Göransson

- långa lyxiga flödesmixar från alla tidsåldrar där poliskonstapeln bjuds till bords av Gargantau, där gastronomiska toner blandas med flygande grönsaker och solbrända salamandrar som bländar oss in i en hyperrealistisk musikvärld. En fullpepprat preparerad gitarr från Sardinien trasslar till Björks musik, traditionell och modern grekisk folkton stöts med fransk jazz och en lat James Blood Ulmer.    

Sänds även 1 november 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik