1 av 4
Allah Rakha Rahman
2 av 4
Amiina: Kurr
3 av 4
Drums of Passion
4 av 4
Ammasu Akapoma Group

Musikguider vecka 45

Måndag den 5 november: Sen musik med Anders Olsén

- oväntade musiköverskridanden från senaste seklet.  

Allah Rakha Rahman, Madras Mozart - är en flitig gäst i Kalejdoskop vare sig man vet om det eller inte. Han är utan jämförelse Indiens nu störste populärmusikkompositör. Hans skivor har sålt i fler än 300 miljoner exemplar och till det kommer fler än 200 miljoner kassetter. Men det är filmmusik det handlar om, så den medvetne lyssnaren sluter ögonen och ser ändlösa dansnummer och gränslös men oftast omöjlig kärlek.         

Närmast omöjligt gränslöst är själva Kalejdoskops signum. Var annars möts Bollywood och Debussy i sällskap med övertonssång från Linköpings utmarker? Polarpristagaren Steve Reichs Sextetter trasas sönder lika respektfullt som Photek remixas sida vid sida med japanske Makoto. Fult när det är som bäst och vackert när det är som vackrast - allt serveras, men det är lyssnaren som avgör.

Sänds även 6 november 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

        

                        

Tisdag den 6 november: Lång musik med Anna Vilén

- seanser som får ta tid där trumman står i centrum! 

Rytm hävdar många är all musiks början och vi börjar med en inspelning på plats från ”civilationens vagga” i Afrika. Året är 1976 då Bengt Berger följde med sin fru till Ghana då hon skulle göra sitt fältarbete som ett steg på vägen till doktorsavhandlingen i socialantropologi. Han passade på att spela in och studera den västafrikanska musiken. Nu har materialet blivit CD med Ammasu Akapoma Group som tar oss med runt i byarna på begravningar och trummorna talar till de döda. Här kommer man verkligt nära den ursprungliga trummans språk, med naturens och människornas röster i bakgrunden.

Därefter tar Babatunde Olatunji vid med sina ”Drums of Passion” då det riktigt skakar loss i en fenomenal inspelning då studioteknik fångar verkligheten och till slut en lång ”chill-out” ur hans mera sofistikerade ”Circle of Drums”.

Sänds även 7 november 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

  

 

Onsdag den 7 november: Bred musik med Lina Langendorf

- långa lyxiga flödesmixar från alla tidsåldrar och som vandrar mellan världens alla hörn. Genom musiken färdas vi från Malaysia till Island till Frankrike till Norge till England och tillbaka till Asien igen.

Vi hör förvrängda pianoljud ifrån Finland blandas med leksakspianotoner komponerade av John Cage. Ehruspelaren Yu Chun Yan visar oss att den gamla två-strängade fiddlan minsann passar utmärkt med den norska duon Alogs elektroniska ljud och Isländska Amiinas sagomusik och Esbjörn Svensson och hans trio gästas dagen till ära av en kör ifrån Mali med Nahawa Doumbia i spetsen. Sist men inte minst sjunger James Yorkstone om vad som hände när han åkte upp för de sju strömmarna.

Sänds även 8 november 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".