1 av 5
Kaja. Foto: Kristin Lidell
2 av 5
The best band you never heard in your life
3 av 5
Frank Zappa
4 av 5
Murcof: Cosmos
5 av 5
Kalejdoskop

Musikguider vecka 5

Måndag den 28 jan: Sen musik med Anna Vilén

- oväntade musiköverskridanden från det senaste seklet där polkan får sig en en rejäl avdammning av tyska Polkaholix i detta något dansanta Kalejdoskop, där även polska på harpa svävar fram på lätta fötter i Erik Ask-Upmarks flinka spel. Rumänske danskungen Dona Dumitru Siminicá tar falsettoner i 60-talets salonger i Bukarest och möter nyutgivna svenska Kaja i stycket Waltz.

Den sena musiken flödar pastoralt med klassikt av Lillian Fuchs, och australiensiska Dirty Three jobbar med sina stråkar. Andra trion som gästar scenen är Joachim Kühn med marockansk och spansk asisstans och så lirar Hassan Hakmoun, Adam Rudolph och Don Cherry tillsammans.

Och mjuka gitarrtoner glider ut i sammetsnattens stjärnspäckade Kalejdoskop.

Sänds även 29 jan 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

 

Tisdag den 29 jan: Lång musik med Anders Olsén

- seanser som får ta tid med The best band you never heard in your life. Kanske inte en universell sanning, men nästan..! Det här är spektakulärt! 

Zappa tröttnade på att av rent ekonomiska skäl reducera musikers personliga uttryck med hjälp av elektronik och syntar. Framförallt när det gäller blåssektionen. Så inför turnén 1988 samlade han ihop ett tolvmannaband som han själv anser är det bästa han någonsin visat upp på en scen. Och har man minsta aning om Zappas musiker genom tiderna, så vill det inte säga litet.

Zappa: ”In a world where most big groups go on stage and pretend to sing and play, we proudly present this quaint little audio artefact.

Yes, once upon a time, live musicians actually sang and played this.”

Medlemmarna i bandet har en sådan musikalisk och spelteknisk kvalitet att de genast kunnat ställa sig på scen och vara vansinnigt bra. Men inför den här turnén, precis som inför de flesta andra i Zappas turnéhistoria - så repeterades det 10 timmar om dagen, fem dagar i veckan, i fyra månader! Minst fyra timmar ytterst komplex musik ska sitta notlöst i ryggmärgen så att konserterna ska kunna altereras, även i ögonblicket. 

Förutom material ur Zappas egen produktion genom tiderna, spelas här t ex Ravel och Jimi Hendrix

Den politiska satiren och samhällskritiken i texterna är knivskarp, och på USA-delen av turnén följde det med ett kontor där publiken uppmanades att registrera sig för att rösta i det kommande presidentvalet. Zappa ville med alla tillgängliga medel undvika en Ronald Reagan till...

Turnén gick 400.000 dollar back för Zappas egen del - tänk bara på kostnaden för att ha elva man heltidsrepeterande i fyra månader...

Men jag tror att han tyckte det var värt varenda cent. 

The best band you never heard in your life:

Frank Zappa: Gitarr, sång och diverse elektronik.

Ike Willis: Gitarr, sång, synt

Mike Keneally: Gitarr, sång, synt

Bobby Martin: Keyboard, sång

Ed Mann: Vibrafon, marimba, slagverk

Walt Fowler: Trumpet, flygelhorn, synt

Bruce Fowler: Trombon

Paul Carman: Altsax, sopransax, baritonsax

Albert Wing: Tenorsax

Kurt McGettrick: Baritonsax, bassax, basklarinett

Scott Thunes: Elbas, mini-Moog

Chad Wackerman: Trummor och elektroniska slagverk

”Facts are stupid things” (Ronald Reagan angående Iran/Contras-affären)

Sänds även 30 jan 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

          

Onsdag den 30 jan: Bred musik med Jonas Burman

- långa lyxiga flödesmixar från alla tidsåldrar där jazz, folk-, världsmusik och olika former av elektroakustik vävs samman med musik från många olika traditioner, en världsunik musikblandning med andra ord!  

I det här programmet bjuds på långa mystiska mixar och korskopplingar skapade i det undermedvetna - från medeltida stråkklang och himmelsk körsång till alldeles ny elektroakustik, bland annat mexicanske Murcof och hans senaste musikskapelse ”Cosmos”.

Jazzmusikalisk högenergi levererad av Michael Brecker mixas med norsk djuplodande flygelhantering signerad Jon Balke.

-Detta och MYCKET mer i Kalejdoskop!  

Sänds även 31 jan 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista