1 av 4
Emerson, Lake & Palmer
2 av 4
Carlo Maria Giulini med Berliner Filharmoniker 1990.
3 av 4
Huun-Huur-Tu
4 av 4
Conlon Nancarrow

Musikguider vecka 6

Måndag den 4 feb: Sen musik med Anders Olsén

- oväntade musiköverskridanden från det senaste seklet.

Naken, blästrad och skitsur, har man chans att bli om man lyssnar extra noga när Kalejdoskopet snurrar den här gången. 

Om inte det räcker och blir över, finns alltid chansen att låta sig perforeras likt en pianorulle av Conlon Nancarrow eller lyftas till oanade samspelseffekter i sällskap med Jökleba.

Sampeleffekter lyser dock för ovanlighetens skull nästan med sin frånvaro. Alice Babs är också skitsur - dock inte utan kläder.

Poesihörnan utgår till förmån för västkustvrål och chokladkärlek.

Man lyssnar aldrig på samma Kalejdoskop två gånger - man bara tror det.

Undantaget är förstås här, via hemsidans webbradio, där det går att lyssna nästan hur många gånger som helst.

Sänds även 5 feb 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

  

Tisdag den 5 feb: Lång musik med Per Feltzin

- seanser som får ta tid med Gnomus, Det gamla slottet, Tuilerierna, Bydlo, Kycklingarnas dans i äggskalen, Baba Jagas koja och Stadsporten i Kiev.  För många är detta välkända namn och titlar, för andra rena grekiskan... Men efter dagens Kalejdoskop kommar alla vara experter.

I dag ska vi nämligen enbart, på ett fullständigt ohämmat sätt, djupdyka i hela Musorgskijs svit Tavlor på en utställning där de är hämtade ifrån.

Ursprungligen var de skrivna för piano 1874, men mest känd är den ändå i den orkestrerade versionen som Ravel gjorde 1922.

I en ostoppbar mixad svit om dryga 80 minuter, ska vi få höra samvetsgranna tolkningar på den ena sidan och musik som enbart inspirerats av några takter eller tema på den andra sidan. Själva sviten är dryga 30 minuter så vissa stycken kommer vi få höra flera gånger, men i så olika versioner att de nästan inte kan jämföras.

Två stommar finns och den ena kommer att hämtas från den orkestrerade versionen - en inspelning som Carlo Maria Giulini gjorde med Berliner Filharmoniker 1990.

Den andra stommen är Emerson, Lake and Palmer som 1971 gjorde en konsertinspelning.

Mellan de båda hittar vi musiker som Hugh Lawson, Sergej Prokofjev, Thomas Wilbrandt, Christian Lindberg och Alfred Brendel. Sedan hittar vi grupper som Acricantus, Swingle Singers, Mekong Delta och Empire Brass.

Sänds även 6 feb 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

  

Onsdag den 6 feb: Bred musik med Peter Hansson

- långa lyxiga flödesmixar från alla tidsåldrar med bland annat en fragmentarisk Björk som scratchas in av Kid Koala och en Camille Saint-Saëns som dansar makabert på väg från Sleeparchives sjukhus till Zenzile & Jamikas dubbiga flygplansgate där Huun-Huur-Tu skulle kunna låta
ledsamheten följa med upp i luften och flyga långt, långt bort. 

En hel del dub utlovas (sugs fast av basen, sväva iväg i ekot), men också en indisk flöjt, en etiopisk saxofon och en vevlira från Medelpad. Och som om inte det vore nog förmedlas även hästgnägg av KLF, ett telefonsamtal om Haile Selassie av Industrial Suicide Tribe och ett riktigt åskväder av Baba Zula.

Ta skydd i kalejdoskopet!

Sänds även 7 feb 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".