Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En gränslös musikmix för dig som gillar det oväntade.

Musikguider vecka 9

Publicerat fredag 22 februari 2008 kl 10.38
1 av 4
Raphaël Imbert Project – Bach/Coltrane
2 av 4
Marilyn Monroe
3 av 4
Snorungarnas Symfoni
4 av 4
Frank Zappas Lumpy Gravy

Måndag den 25 feb: Sen musik med Anna Vilén

- oväntade musiköverskridanden från det senaste seklet och som vanligt en salig blandning. Idag med en viss tyngdpunkt på den västra hemisfären där kalejdoskopiska möten representeras av bl.a Ry Cooder, Marilyn Monroe och George Tsontakis.

För att komma åt alla godbitarna måste man precis som i sagorna ta sig igenom den stora hemska skogen och möta Moritz Eggerts Drakula och Frankenstein ... men till slut kommer den räddande ängeln i Dustin O’Hallorans pianospelande gestalt.

Längst åt öst hamnar vi då beduinmusikern Abaji tar oss ut på ökenvandring och nånstans på vägen möter arabisk jazz med Hadouk Trio på portugisisk sång med präktiga Dona Rosa.

Lite schweizisk elektronika med Voice Crack samt känsliga pianofingrar a’la Mischa Alperin lägger mystisk dimma över härligheten.

Sänds även 26 feb 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

   

Tisdag den 26 feb: Lång musik med Anders Olsén

- seanser som får ta tid som den här gången består av två verk - båda är av amerikanskt ursprung, även om Uppsala och Vaxholm är centralorter för det ena. 

 Snorungarnas symfoni från 1976 är komponerad av Greg FitzPatrick och var ursprungligen tänkt för symfoniorkester. Men ingen är gladare än jag över att jag istället valde Samla Mammas Manna som orkester, säger FitzPatrick själv. ”Jag har en tendens att bli pretentiös... Tillsammans med Samla, är den risken eliminerad.”

Greg FitzPatrick kom till Sverige från USA 1968 och försörjde sig först som gatumusiker - senare som flitigt anlitad studiomusiker. Under 70-talet blev han mer och mer involverad i den ”alternativa musikrörelsen” och spelade med t ex Hansson & Karlsson och Mikael Wiehe. Han förändrade verkligen den svenska ljudbilden genom sin nyfikenhet och sina spetskunskaper om syntar och allehanda elektroniska tontyg. Inte minst som affärsidkare med syntar och trummaskiner på huvudmenyn och senare som pionjär inom hemstudiovärldens datorbaserade hård- och mjukvaruverktyg.

Störst svensk publik nådde han nog som den som försåg duon Adolphson och Falk med den syntbaserade ljudbild som blev deras signum.

Motsägelsefullt nog är Snorungarnas symfoni nästan helt tillkommen ur lyckan att äntligen äga och få spela på en egen helt vanlig flygel.  

Och om man tar en helt vanlig flygel, lyfter dämmarna och låter strängarna resonera fritt samtidigt som man bjuder in folk från gatan att tala om vadsomhelst - rätt in i instrumentet... Då får man ramverket till nästa nummer.

Frank Zappas album Lumpy Gravy, från 1968(!)

Man kan säga att det är Zappas första soloalbum - utan bandet Mothers of invention. 

Zappa skrev en hel massa instrumentalmusik som aldrig var tänkt att framföras av det rockbandiga Mothers.

Plötsligt och oväntat gav skivbolaget Zappa möjlighet att spela in en skiva med en handplockad orkester. En sådan, ”The Abnuceals Emuukha Electric Symphony Orchestra” omformades på typiskt Zappa-manér och huvudelen av musiken spelades in i Hollywood 1967. Men Lumpy Gravy blev egentligen färdig först efter massor med bandklippning, bearbetning och ”pratandet in i pianot” under en konsertperiod med ”Mothers” i New York.

Att höra allt som låter och sker på Lumpy Gravy utifrån den teknik som fanns tillgänglig 1967 är smått enastående. Rakblad och tejp under ändlösa nätter av Zappisk frenesi och experimentlusta är tydligen allt som behövs.

Zappa själv beskriver Lumpy Gravy som:

”a curiously inconsistent piece, which started out to be a BALLET, but probably didn’t make it.” 

Sänds även 27 feb 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

   

Onsdag den 27 feb: Bred musik med Urban Göransson

- långa lyxiga flödesmixar från alla tidsåldrar där vi ryser med i Edgar Allen Poes rånardikt och tumlas runt i landet mellan Turkiet och Jamaica.

Musik för orientalisk 1500-talsmissionär vävs samman med traditionsmusik från Vietnam och samplade harpor.

Richard Crandell drar en japansk barnvisa på sitt tumpiano och Johann Sebastian Bach möter John Coltrane när saxofonisten Raphaël Imbert förenar dem båda på sin nya skiva Bach/Coltrane.   

Sänds även 28 feb 13.30 i P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".