1 av 3
Foto: Anna Moberg
2 av 3
Mazur & Garbarek: Elixir
3 av 3
Sten Hanson äter.. konserverad gröt? Foto: David Ruano

Musikguider vecka 13

Måndag den 24 mars: Sen musik med Anna Vilén

- oväntade musiköverskridanden från det senaste seklet.

God Bless the Child får ange tonen till dagens program som går en del i moll faktiskt, och i ett rätt så lugnt tempo. Men ibland klingar det till så att vårhimlens stjärnor tänds bl.a då Nino Rota, Pete Seeger och Dobet Gnahoré tar ton.

En isländsk Björk dyker upp, men inte den vanliga, utan Nina Björk Eliasson som inspirerats av kinesisk poesi. Så bjuds det på ny finsk jazz med Kvalda. Och möten med rysk påskmässomusik och modernt turkiskt sufisound samt med tibetanska Namgyal Lhamo som klangar in med gruppen Weather Report från tidigt 70-tal.

Marilyn Mazur och Jan Garbarek spelar på alldeles ny CD, och vad har Demi More med Deepak Chopras poesi att göra????

Svaret finns gömt, liksom påskgodiset, i Kalejdoskop - Sen Musik!

Sänds även 25 mars 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

 

Tisdag den 25 mars: Lång musik med Anders Klintevall

- seanser som får ta tid med ännu en ljudårstid.

En milstolpe inom nordisk elektroakustisk musik är dansken Gunner Möller Pedersens ”Et lydår” som består av tolv naturinspirerade halvtimmesstycken, ett för varje månad. Anders Klintevall har i två tidigare ”långa” Kalejdoskop bjudit på en ljudhöst och en dito vinter. Nu har det blivit dags för ljudvåren dvs mars, april och maj månads stycken ur Möller Pedersens ljudår.  

Sänds även 26 mars 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

 

Onsdag den 26 mars: Bred musik med Anders Olsén

- långa lyxiga flödesmixar från alla tidsåldrar.

Tibet lär bli högst och Holland lägst när bred musik famlar över planeten i sin jakt på både lättfräst och knaperstekt knaster.    

I poesihörnan slevar Sten Hanson helt ouppvärmd upp smakprov ur sin CD Canned Porridge. Möjligen smaksatt med en klick DJ Mayonnaise eller taffelmusik av Clawfinger. Man kan i bästa fall inte så noga veta när det ena avslöser det andra i den organiserade kakofoni som bygger upp Kalejdoskop bred musik. 

Mats & Morgan har grävt sig igenom större delen av sina musikaliska liv och likt Sten Hanson samlat ett mer eller mindre lämpligt urval på skiva. Kalejdoskops tidspann vidgas betydligt om onsdagarna, så bli inte förvånade om en Chopin eller en Bach plötsligt klingar kant i kant med futuristiska elektroniska klanger.

Kalejdoskop är som gjort för den nyfikne - bredare musikprogram i radio, får man leta länge efter...

Sänds även 27 mars 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista