1 av 4
Chris Schlarbs skiva Twilight and Ghost Stories
2 av 4
Brian Eno: Neroli
3 av 4
Solaris, Spegeln och Stalker
4 av 4
Mao Tse Tungs Nationalorkester

Musikguider vecka 14

Måndag den 31 mars. Sen musik med Lina Langendorf

- oväntade musiköverskridanden från det senaste seklet där det blir spöklik orkestermusik av Fauso Romitelli. Betydligt mjukare toner kommer ifrån Håkon Kornstad och Ingebrigt Håker Flaten som har letat fram Carol Kings gamla hit Crying in the Rain. Regndroppar är också temat på gitarristen Chris Sclarbs soloskiva Twilight and Ghost Stories.

Dessutom spelar Japanska Euphoriam väggklocksmusik medan Bill Fay och Musafir istället sjunger om trädgårdar och Wildbirds and Peacedrums vädjar till ett springande hjärta om att sakta ner farten.

Sänds även 1 april 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

 

Tisdag den 1 april: Lång musik med Per Feltzin

- seanser som får ta tid och så är det verkligen; Lång och synthesizierad.

Den sista timmen kommer vi att njuta av Thinking music del 4 - musik av Brian Eno: Neroli. Långsam, stillsam och vilsam musik - kanske provocerande musik. Parfymmusik.

Neroliolja kommer från en växt, pomeransträd, och den används inom till exempel aromaterapin för att lugna nervösa besvär. Den luktar lite som bergamott eller citrus. Finns ofta med i eau de cologne.

”Att belöna uppmärksamhet men inte kräva det”. (To reward attention, but not (be) so strict as to demand it.) Så beskriver Brian Eno själv sitt 58 minuter långa stycke. Det är musik som bland annat använts inom mödravården - för att lugna helt enkelt. 

Tiden fram till Brian Eno ska vi tillbringa tillsammans med ryssen Edward Artemjev och utdrag ur hans musik till tre av Andrej Tarkovskis filmer. Solaris från 1972, Spegeln från 1974 och Stalker från 1979.

För helt kort rikta in tankeverksamheten för den som ännu inte sett Tarkovskijs filmer så kan vi berätta att alla handlar om världar som liknar våra, men som också befolkas av minnen, av fantasier, av rum som blandar verklighet och dröm - möten med det förflutna. Kvardröjande tankar och begär.

Sänds även 2 april 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

 

Onsdag den 2 april: Kinesisk bredd med Urban Göransson  

- långa lyxiga flödesmixar från alla tidsåldrar med en specialupplaga i kinesisk tongång. Vi vrider och bänder på den kinesiska musikkulturen och hör musikalsiska fossiler från Yannan-provinsen, Mao Tse-Tungs nationalorkester stämmer upp med pompa och ståt, iransk-schweiziskan Asita Hamidi improviserar på den kinesiska harpan, gu-cheng, och Evert Taube rappar kinesisk historia för oss. Jazz med fransk-kinesiska Mars möter Miles Davis och Marco Polos resa längs silkesvägen gestaltas musikaliskt. Sångerskan Sa Dingding glimtar fram med sin mix av kinesisk folkton och västerländsk pop.

Sänds även 3 april 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista