1 av 5
Keith Jarretts Kölnkonsert
2 av 5
Makiko Goto: Foto: Marcel Maspaitella
3 av 5
Fjällko
4 av 5
Ikue Mori
5 av 5
SVÄNGs skiva Jarruta

Musikguider vecka 20

Måndag den 12 maj: Sen musik med Anna Vilén

- oväntade musiköverskridanden från det senaste seklet som snurrar runt tidsmaskinen och visaren hamnar på år 1970! Och då plockas Nürnberg, Buenos Aires, Lagos och Indien fram ur arkivet.

Vårnytt blir det med svenska H3FK som lirar nubiska stämningar och Vancouver-baserade gruppen No Kids som sjunger i stämmor. Sen dyker georgisk konstmusik upp i möte med Michael Wollnys gotiska pianostämningar och Malouma från Mauretanien lockar fram röstartisten Dave Fishoff. Och kan man tänka sig något bättre än Magnus Nyström Trio som har fått pli på ungarna i inspirerande CDn Good Habits!!

Så, ordning o vånda - Kalejdoskop på månda’ !!

Sänds även 13 maj 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

   

Tisdag den 13 maj: Lång musik med Per Feltzin

- seanser som får ta tid och där vi  går på konsert, på två konserter, i Tyskland. En legendarisk, en nästan helt okänd... För varför inte spela det självklara och välkända någon gång emellanåt? Att återvända och återupptäcka storheten.

Och vi ska inleda med den kända konserten. I en dryg timme hör vi Keith Jarretts Kölnkonsert från 1975. Där han så att säga blev Jarrett med hela världen. Där han ställde allt på ända, satsade hela sitt musikantskap och lyckades övertyga att en solokonsert för piano kunde attrahera både jazz- och konstmusikpubliken - plus rocklyssnarna. 

Efteråt ska vi höra två stycken från en konsert i Hannover 1999 med traditionell och modern japansk musik för gamla instrument. Makiko Goto kommer att spela koto och musiken är av Yatsuhashi Kengyo och Toshio Hosokawa. Hon spelar på dels koto, dels jushichigen, som är en 17-strängad baskoto. Enkelt uttryckt kan man kalla koto för den japanska cittran. Kengyos musik skrevs på 1600-talet, Hosokawas 1982.

Sänds även 14 maj 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

  

Onsdag den 14 maj: Bred musik med Lina Langendorf

- långa lyxiga flödesmixar från alla tidsåldrar där norrmannen Kim Horthøy tillsammans med den etiopiske 80-åringen Adisie Fedjer skapar ett oemotståndigt sväng!

Så ställ er framför radioapparaten och dansa eller följ med Lena Willemark och leta efter kor i Ikue Moris ljudvärld. De som redan har kor hemma kan istället hänga på Don Cherry som reser till Mongoliet med sin trumpet för att spela med Urna. Eller varför inte stanna kvar i Sverige och fundera på vad Thomas Öberg egentligen tror kan gå när han sjunger om Lille Läppen Blå tillsammans med Andreas Bertilsson.

Allt kan hända när du reser i Kalejdoskops musikvärld!

Sänds även 15 maj 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista