Musikguider vecka 24

Måndag den 9 juni: Internationaldag med Lennart Wretlind

-   långa lyxiga flödesmixar från alla tidsåldrar och med många nya musikaliska möten.

Kalejdoskop firar Internationaldag och bjuder på en global musikmix från 17 länder under parollen ”Sverige i Världen - Världen i Sverige”. Vi hör bl.a. joddlande pygméer från Centralafrikanska Republiken, oudspelaren Marcel Khalife från Libanon, Hendrix-gitarr med Nayim Alal från Västsahara, skimrande indonesiskt med Detty Kurnia, en sång om farfar med Iva Bittova från Tjeckien, kameleontmusik med David Torn från USA och båttutor med Björk.

(Sändes 1:a gången på Nationaldagen 2007 och nominerades till årets Ikarospris i klassen Underhållning och evenemang).

Sänds även 10 juni 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik


Tisdag den 10 juni: Lång musik med Per Feltzin

- seanser som får ta tid i uppmixat format.

Vi ska höra musik av från fyra inspelningar och det är fyra sviter som sinsemellan är helt olika men som kan kännas som en helhet, att 1 + 1 + 1 + 1 blir lika med 5. 

Vi ska få höra Bare Wires, en bluessvit av och med John Mayall från 1968. Vi ska också få höra Per Nörgårds triostycke Spell och Karl Aage Rasmussens svit Kaerligheten er i verden. Dessutom några stycken ur ett klassiskt jazzmeditationsalbum som heter Music for Zen meditations.

Det här är olika typer av musik men med hjälp av instrumentbesättningarna kan vi kliva in i och ut ur klangvärldarna utan problem. Klarinetterna, gitarrerna och slagverken i alla sina olika former binder allt samman. 

När John Mayall sjunger att hans kärlek är som eld svarar Rasmussens sopran med ord av den danske poeten Aarestrup att eldflugorna är tända, bina surrar och blommornas sötma doftar i kvällen. När Per Nörgård rycker fram repetitivt lugnar Tony Scotts klarinett ner oss till ett meditativt stadium.

(Från 11/12 2007) 

Sänds även 11 juni 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

  

Onsdag den 11 juni: Bred musik med Peter Hansson

- långa lyxiga flödesmixar från alla tidsåldrar med bland annat en fragmentarisk Björk som scratchas in av Kid Koala och en Camille Saint-Saëns som dansar makabert på väg från Sleeparchives sjukhus till Zenzile & Jamikas dubbiga flygplansgate där Huun-Huur-Tu skulle kunna låta ledsamheten följa med upp i luften och flyga långt, långt bort. 

En hel del dub utlovas (sugs fast av basen, sväva iväg i ekot), men också en indisk flöjt, en etiopisk saxofon och en vevlira från Medelpad. Och som om inte det vore nog förmedlas även hästgnägg av KLF, ett telefonsamtal om Haile Selassie av Industrial Suicide Tribe och ett riktigt åskväder av Baba Zula.

Ta skydd i kalejdoskopet!

(Från 6/2)

Sänds även 12 juni 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista