Musikguider vecka 25

Måndag den 16 juni: Sen musik med Lina Langendorf

- oväntade musiköverskridanden från det senaste seklet där det dukas det upp med musik ifrån när och fjärran. Det bjuds på steppdans ifrån ett gathörn i New York och svängig stråkmusik med enmannabandet Final Fantasy. Det blir förunderliga ljud med strupsångerskan Tania Tagaq Gillis och helt andra typer av förunderliga ljud formade av musikerna i elektronikabandet Kemialliset Ystävät.

Den Mauretanska sångerskan Malouma sjunger en sorgsen sång om kärlek och så får vi åka med stråkkvartetten Prima Vista på en tågresa från Paris mot Konstantinopel.

Sänds även 17 juni 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

    


Tisdag den 17 juni: Lång musik med Anders Olsén

- seanser som får ta tid med storbandsmusik av snubblande slag när legendariske Don Ellis orkester tar plats på scenen.

Konserten från Fillmore West 1970 är ett hejdundrande äventyr i storbandets historia. Don Ellis har udda och sammansatta taktarter som signum - men det är så mycket mer. Jazzstorband när det är som annorlundast, som friast, som vanligast, som roligast och som rockigast. Placerar man sig sedan i tiden år 1970... är det spektakulärt!

Men vem är Don Ellis?

Trumpetare, arrangör, kompositör, Stockholmsvän, pedagog och storbandsutvecklare, som gick ur tiden redan 1978. Har ni sett filmen French Connection, har ni redan hört hans musik!

Sänds även 18 juni 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

                            

Onsdag den 18 juni: Bred musik med Anna Vilén

- långa lyxiga flödesmixar från alla tidsåldrar med märkliga röster som dyker upp och en ankdam spökar då kalejdoskopet blir lika brett som det är långt.

Här plaskar Susheela Raman omkring i Jimi Hendrix wodoomystik och får armeniska aprikosträdsflöjter att hänga på. 

Här simmar Anders Paulssons saxofon i toner till Bach som dyker in i Texasbaserade Explosions in the Sky som lockar fram Sefardisk ladinosång från Bulgarisk strand.

Här guppar japansk-franska Donkey Monkey tillsammans med Bollywoodmusik á la Kronos-kvartetten. Och vad har Carola med Antonio Jobim och Magnus Lindberg i plurret att göra?

Svaret finns förstås i den gränslösa musiken

Sänds även 19 juni 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista