Musikguider vecka 27

Måndag den 30 juni: Sen musik med Marie Vesterholm

- oväntade musiköverskridanden från det senaste seklet, alltså moderna tider. Dom moderna tiderna förmedlas av vildsinta Schäl Sick Brass Band från Bremen. 

Årets Jazz i Sverige-grupp Wildbirds & Peacedrums trummar och hummar. Vi seglar ut i en djävulskt långsam tango, gråter till kroatisk romantik, nynnar Fri som en vind till brasiliansk 60-talsbossa som för tankarna till ryamattor, teakmöbler och gilleljus.

Polka kebab serveras och den gamla Deep Purplehiten Smoke on the Water behandlas hårt av Panzerballett. En himmelsk polska på änglaharpa och Canned Heats tidiga 70-talshit på sitar.

En del musik är så färsk att den ännu inte fastnat på cd.

(Från 3/3)

Sänds även 1 juli 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

   

Tisdag den 1 juli: Lång musik med Anna Vilén

- seanser som får ta tid där trumman står i centrum! 

Rytm hävdar många är all musiks början och vi börjar med en inspelning på plats från ”civilationens vagga” i Afrika. Året är 1976 då Bengt Berger följde med sin fru till Ghana då hon skulle göra sitt fältarbete som ett steg på vägen till doktorsavhandlingen i socialantropologi. Han passade på att spela in och studera den västafrikanska musiken. Nu har materialet blivit CD med Ammasu Akapoma Group som tar oss med runt i byarna på begravningar och trummorna talar till de döda. Här kommer man verkligt nära den ursprungliga trummans språk, med naturens och människornas röster i bakgrunden.

Därefter tar Babatunde Olatunji vid med sina Drums of Passion då det riktigt skakar loss i en fenomenal inspelning då studioteknik fångar verkligheten och till slut en lång ”chill-out” ur hans mera sofistikerade Circle of Drums.

(Från 6/11)

Sänds även 2 juli 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

   

Onsdag den 2 juli: Bred musik med Urban Göransson

- långa lyxiga flödesmixar från alla tidsåldrar där vi ryser med i Edgar Allen Poes rånardikt och tumlas runt i landet mellan Turkiet och Jamaica.

Musik för orientalisk 1500-talsmissionär vävs samman med traditionsmusik från Vietnam och samplade harpor.

Richard Crandell drar en japansk barnvisa på sitt tumpiano och Johann Sebastian Bach möter John Coltrane när saxofonisten Raphaël Imbert förenar dem båda på sin nya skiva Bach/Coltrane. 

(Från 27/2)  

Sänds även 3 juli 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista