Musikguider vecka 29

Måndag 14 juli: Sen musik med Per Feltzin

- oväntade musiköverskridanden från det senaste seklet  där vi flyter runt i en värld av sommar- och vårvindar, havsvatten seglas på och en aftonrodnad tränger sig närgånget på. Den mixen gästas av artister som Dire Straits, Richard Strauss, Sven-Bertil Taube, Kersti Ståbi och Van Morrison. 

Sen har vi en mix som kastar sig mellan indiskt, mauretanskt, judiskt och amerikanskt - och en altsaxkonsert av Staffan Odenhall. Andra artistnamn är Jesper Kviberg, Chalaban, Anu Malik och en flygande bokrulle från Uppsala.

Inledningsvis kommer vi att tolka via en hel del gitarrer. Norska psalmer, Leonard Cohen, Mussorgskij och 50-tals pop. Artister här är Sir Richard Bishop, Jeff Buckley, Geir Lysne och Segovia.

(Från 18/2) 

Sänds även 15 juli 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

 

Tisdag 15 juli: Lång musik med David Linnros

- seanser som får ta tid, på två sätt:

- som evigt trummande minimalistisk techno i form av Richie Hawtins mixskiva de9 transitions. Hawtin har plockat isär sin egen och andra techno-producenters musik och gjort något nytt av det. Med komponenter tillhandahållna av namn som bland andra Pan Sonic, Ricardo Villalobos, Sleeparchive och Carl Craig kan skivan ses som en sammanfattning av hela minimal techno-genren! 

- som långsam malande undergångsrock genom Earth och deras likasinnade kollegor. Vi hör dronerockarna Birchville Cat Motel och black metal-influerade SunnO))) bana väg för Earth, vilka representeras av monumentala monoliten Teeth of lions rule the divine samt country-doftande Raiford – the felon wind.

Hypnotiskt i vilket fall!

(Från 11/3) 

Sänds även 16 juli 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

 

Onsdag 16 juli: Bred musik med Anders Olsén

- långa lyxiga flödesmixar från alla tidsåldrar.

Framåt, blir det en hel del av i den breda musiken. Dvs den finska orkestern Avanti, som nästan är sinnebilden för just bred musik. Grundad på 1980-talet av Esa-Pekka Salonen och fortfarande outgrundligt avantisk! 

Men Kalejdoskop rör sig lika gärna bakåt så länge det innebär framgång. Den här gången minst till 1500-talet och Alonso Lobo. Hasse o Tages primadonna Grynet Mollvig besjunger tristessen i korsbefruktad 1800- talstappning och förr eller senare dyker även Daniel Boyacioglu - om inte in, så i alla fall upp.

Härtappat, därtappat, borttappat och uppsnappat är ledord för både den gränslösa nyfikenheten och det välbekant igenkända som gör Kalejdoskop till hela P2:s eget ”Avanti”. Ordet betyder ”stig in” också...

Välkomna, Kalejdoskopdörren är alltid öppen!

(Från 16/7)

Sänds även 17 juli 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista