Musikguider vecka 30

Måndag 21 juli: Sen musik med Anna Vilén

- oväntade musiköverskridanden från det senaste seklet där polkan får sig en en rejäl avdammning av tyska Polkaholix i detta något dansanta Kalejdoskop, där även polska på harpa svävar fram på lätta fötter i Erik Ask-Upmarks flinka spel. Rumänske danskungen Dona Dumitru Siminicá tar falsettoner i 60-talets salonger i Bukarest och möter nyutgivna svenska Kaja i stycket Waltz.

Den sena musiken flödar pastoralt med klassikt av Lillian Fuchs, och australiensiska Dirty Three jobbar med sina stråkar. Andra trion som gästar scenen är Joachim Kühn med marockansk och spansk asisstans och så lirar Hassan Hakmoun, Adam Rudolph och Don Cherry tillsammans.

Och mjuka gitarrtoner glider ut i sammetsnattens stjärnspäckade Kalejdoskop.

(Från 28/1)

Sänds även 22 juli 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

 

Tisdag 22 juli: Lång musik med Anders Olsén

- seanser som får ta tid. 

”Vi vill spränga gränserna för vad som är nutida populärmusik - väl medvetna om att det kan göra oss väldigt impopulära...”

Under denna devis bildades Gentle Giant 1970 av de tre brittiska bröderna Derek, Ray och Phil Shulman. Men huvudorsaken till att de lät som de lät hittar vi hos den klassiskt skolade och kompositionsutbildade multiinstrumentalisten Kerry Minnear. Han skrev den mesta musiken till de tolv album gruppen hann med innan de upplöstes 1980.

Den hejdlösa kombinationen av konstmusik, jazz, pop, rock, folk och avantgarde, gör att Gentle Giant kanske är den mest egenartade popgrupp som funnits..?

Hänvisade att spela på obskyra klubbar och undergroundscener..? Nej snarare tvärtom. På 70-talet vågade skivbolagen satsa på egenart och grupper som Pink Floyd, Emerson Lake & Palmer och Gentle Giant försågs med både skivkontrakt och konsertmöjligheter på de allra största arenorna runt om i världen. Och publiken fyllde både konserthus och stora sportarenor trots att, eller snarare just tack vare att de var så skilda från allt annat. Så egenartade och, i sanning - progressiva.

Så det här är som en liten nostalgitripp till den tid då man vågade satsa på band som inte alls lät som alla andra. Ibland är det dessutom förvånansvärt litet mossa som växt till sig på musiken. Ibland mer... men ändå makalöst intressant att de kunde exixtera i ett decennium - och att de mötte en mycket stor publik. Trots att de aldrig ens var i närheten av någon av dåtidens hitlistor. 

Det är ju inte ovanligt för Kalejdoskop - med numera synnerligen ovanligt, om ens möjligt att en sådan här grupp skulle tillåtas spela i Globen eller på Ullevi. Men det var exakt så det var - då. Och publiken strömmade till i tiotusental.

Och i Kalejdoskop är det just musik från en sådan live-turné: Playing the fool från 1976, som erbjuds. För er som är bekanta med gruppen kanske det här blir en återupptäckt - och för er andra blir det chans att höra musik ni aldrig hört, av ett slag ni inte trodde fanns.

(Från 29/4) 

Sänds även 23 juli 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

Onsdag 23 juli: Bred musik med Pierre Usselmann

- långa lyxiga flödesmixar från alla tidsåldrar där det blir trångt om utrymmet.

På scen står redan artister som Seu Iorge och Ana Carolina, Giora Feidman och Allan Edwall. När sedan också Maria Callas börjar sjunga med Nicolai Gedda blir det nästan överfyllt.

Typiskt Kalejdoskopiskt alltså.

(Från 3/10)

Sänds även 24 juli 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista