Musikguider vecka 32

Tisdag den 5 augusti: Sen musik med Anders Olsén

OBS! Endast över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik 13.30

- oväntade musiköverskridanden från det senaste seklet och äntligen ett återbesök av det kanadensiska skräpet Les Granules! Medvetna lyssnare vet att det då gäller att hålla i hatten. Omedvetna varnas! George Bush talar leende om fred och ”victory”och mejar sen ner halva Afrika, här kalejdoskoperat i norsk tappning. Tyska Dephazz har blivit lika knepiga att undvika som finska Avanti men Povel Ramel är nog inte med den här gången heller. Östblocket förhöjer stämningen när den redan är som bäst. Och Cornelis Vreeswijks samarbete med Jan Johansson finns nu äntligen återutgivet på CD i sin helhet. Grimaser är det förhoppningsvis gott om i Kalejdoskop medan telegrammen lyser med sin frånvaro.

Eller.. närvaro, ska det nog vara. Närmare musikprogram får man leta efter.

 

Tisdag den 5 augusti: Lång musik med Per Feltzin

- seanser som får ta tid med Gnomus, Det gamla slottet, Tuilerierna, Bydlo, Kycklingarnas dans i äggskalen, Baba Jagas koja och Stadsporten i Kiev.  För många är detta välkända namn och titlar, för andra rena grekiskan... Men efter dagens Kalejdoskop kommar alla vara experter.

I dag ska vi nämligen enbart, på ett fullständigt ohämmat sätt, djupdyka i hela Musorgskijs svit Tavlor på en utställning där de är hämtade ifrån.

Ursprungligen var de skrivna för piano 1874, men mest känd är den ändå i den orkestrerade versionen som Ravel gjorde 1922.

I en ostoppbar mixad svit om dryga 80 minuter, ska vi få höra samvetsgranna tolkningar på den ena sidan och musik som enbart inspirerats av några takter eller tema på den andra sidan. Själva sviten är dryga 30 minuter så vissa stycken kommer vi få höra flera gånger, men i så olika versioner att de nästan inte kan jämföras.

Två stommar finns och den ena kommer att hämtas från den orkestrerade versionen - en inspelning som Carlo Maria Giulini gjorde med Berliner Filharmoniker 1990.

Den andra stommen är Emerson, Lake and Palmer som 1971 gjorde en konsertinspelning.

Mellan de båda hittar vi musiker som Hugh Lawson, Sergej Prokofjev, Thomas Wilbrandt, Christian Lindberg och Alfred Brendel. Sedan hittar vi grupper som Acricantus, Swingle Singers, Mekong Delta och Empire Brass.

Sänds även 7 augusti 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

      

Onsdag den 6 augusti: Bred musik med Maria Arnquist

- långa lyxiga flödesmixar från alla tidsåldrar där Dräp en Hund dränker Tuomo Haapalas ensamma bas och Joxaren från den nya skandinaviska musikstilen skweee bråkar med Iskras grodsymfoni i en exposé med svensk nyskapande musik.

Efter en tempoökning med brasiliansk tokjazz och Molobaly Keitas västafrikanska traditionella hitmusik varvar Horns Please ner med en svävande vals.

Brasiliens stjärna Elis Regina sätter tonen för en känsloladdad seans med Archie Shepp. Men först ut är en mix inspirerad av vårens turbulenta tid då det spritter i kroppen likt Luftstråks polska.

Sänds även 8 augusti 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista