1 av 8
Peter Gabriels Big Blue Ball
2 av 8
Camilla Ringquist. Embrace of Green
3 av 8
Emerson Lake & Palmer
4 av 8
Patrick Rydman
5 av 8
Yerba Buena
6 av 8
The Passing Measures
7 av 8
Contagious Orgasm
8 av 8
David Lang. Foto: Klaus Rudolph
Kalejdoskop

Musikguider vecka 43

Måndag 20 oktober: Sen musik med L-G Alsenius

- oväntade musiköverskridanden från det senaste seklet som den här gången består av flera spännande möten. Svensk-amerikanska Helena Espvall gör en  annorlunda tolkning av ”Uti vår hage” tillsammans med japanska gitarristen Masaki Batoh medan John Cale och Terry Riley ger oss ett nytt begrepp – minimalistisk rock. Dessutom har moogpionjärerna Beaver & Krause stämt träff med legendariske jazzsaxofonisten Gerry Mulligan i en katedral i San Fransisco.


Det svenska representeras bland annat av Caro & El Club Vigil som letar efter sina latinska rötter och singer-songwritern Camilla Ringquist som omfamnar det gröna medan Arbete & Fritid och Solar Plexus bjuder på dorisk drone och  frygisk samba.


Peter Gabriels världsmusikprojekt Big Blue Ball tog 18 år att realisera men nu är skivan klar och vi får ett smakprov med sångerskan Natacha Atlas tillsammans med den egyptiske slagverkaren Hossam Ramzy och hans orkester.
Kalejdoskopet innehåller också röstakrobatik med tjeckiska Iva Bittova, andalusisk progressiv rock med Miguel Rios och modern klassisk stråkmusik från Kina med The Ying Quartet samt den algeriske DJ:n Cheb I Sabbah som omformar den andliga musiken från Indien.

Sänds även 21 oktober 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

   

Tisdag 21 oktober: Lång musik med Anders Olsén

- seanser som får ta tid och som verkligen gör skäl för namnet i de två stycken som bildar kvällens Kalejdoskop. Redan titlarna The passing measures och The flow of sound without parameter gör att man kan ana ljudliga utforskningar av tiden, vad som finns i den och hur vi uppfattar den.

Amerikanen David Lang fick i våras Pulitzers musikpris för körstycket The Little Match Girl Passion, baserat på H.C. Andersens Flickan med svavelstickorna. Men här möter vi istället David Langs ofta bullrigt brutala orkestermusik i en ovanligt stilla och mycket långsam form.

The passing measures är ett beställningsverk av Birmingham Contemporary Music Group & Birmingham Jazz.

Lang tackar så innerligt för att de tillät en beställning på 10 minuter för 10 musiker istället bli 40 minuter för 40 musiker...

Japanska Contagious orgasm har skapat musik och ljudskulpturer sedan 1987 och heter egentligen Hiroshi Hashimoto. Ofta med konkreta ljud som utgångspunkt men även för ”vanliga” instrument och rent elektroniska kompositioner.

I The Flow of Sound Without Parameter, har han helt enkelt promenerat omkring i en liten tysk stad och spelat i vardagens triviala ljud som; städning av en park, kvinna på balkong, flygplan, promenad på zoo och ett samtal i köket... Vad han sedan gjorde med det materialet när han kom hem till Japan igen, hörs - och kanske syns... i kvällen Kalejdoskop.

Sänds även 22 oktober 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

 

Onsdag 22 oktober: Bred musik med Per Feltzin

- långa, lyxiga flödesmixar från alla tidsåldrar som är ett bredkäftat program - vi kommer att avsluta med en sångerska som talar från insidan av depressionens kant - ”Flera än håren på mitt huvud äro de som hatar mig utan sak”, sjunger hon.

Medan en annan tidigare i programmet talar om sin älskade som en man som ”varken kan spela golf, eller tennis - eller polo och sjunga solo - He can’t play golf or tennis or polo, or sing a solo”.

Och en trejde röst säger bara Bla, bla, bla, bla.... faktiskt just precis så.

Det är mellan de här ytterligheterna som vi rör oss - artisterna är bland andra Helen Morgan, Lena Susanne Norin, Julie Andrews, Melissa Horn och Sandrine Piau - för att ta de kvinnliga rösterna. Till det lägger vi i  Kalejdoskop bland annat grupperna Yerba Buena, Beatles, Quetzal och Emerson, Lake and Palmer plus herrarna Cheb Abdou, Richard Bishop, till och med George Bush, Patrick Rydman, Peter Asplund och Eddie Palmie

Sänds även 24 oktober 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista