1 av 5
Isländsk gejser
2 av 5
Björk Gudmundsdottir
3 av 5
Sekaa Kecak Puspita Jaya
4 av 5
Landscape for distant relatives. Foto: Wonge Bergamnn
5 av 5
Fretworks Birds on Fire
Kalejdoskop

Musikguider vecka 44

Måndag den 27 oktober: Sen musik med Pierre Martin  

- oväntade musiköverskridanden från det senaste seklet  och som fokuserar på det som består i finanskrisers spår. Den uråldriga Isländska musikgejsern bubblar och fräser, och sprider toner från underjordens hetta med ishavets kristallklara glitter.

Det blir musik av den sentida isländska kompositören Sigur Rós, med sitt bitvis påhittade språk och tunga dimridåer av harmoniska tyger.

Det egensinniga fenomenet Björk Gudmundsdottir är nästan själv en mytologisk figur, alltid aktuell. Idag släpper hon singeln Nattura till stöd för naturen. Och så vaknar Jón Leifs symfoniska vulkan Hekla.

Dessutom ett par jazztolkningar av Björks musik, fast från andra sidan Atlanten med The Bjorkestra

Sänds även tisdag 28 oktober 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

     

Tisdag den 28 oktober: Lång musik med Lina Langendorf

- seanser som får ta tid där vi återigen får möjligheten att dyka ner i Heiner Goebbels fascinerande ljudhav när recitatören David Bennent tillsammans med baryton Georg Nigl samt Ensemble Modern och Deutcher Kammerchor framför andra delen ur Landscape for distant relatives. Ett hisnande och gränslöst verk där musiken och texterna färdas genom tid och rum, hela tiden i relation till varandra.

Minst lika hisnande är kvällens andra stycke med den balinesiska röstorkestern Sekaa Kecak Puspita Jaya. Det är en transliknande och mycket smattrande upplevelse att lyssna till rösterna ifrån 75-150 män som genom svängiga polyrytmiska variationer berättar historien om när Prins Famas skulle rädda sin blivande fru Sinta som blivit tillfångatagen den grymme kungen av Lanka.

Sänds även 29 oktober 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

  

Onsdag den 29 oktober: Bred musik med Jonas Burman

- långa, lyxiga flödesmixar från alla tidsåldrar med mystiska blandningar och kopplingar i ett musikaliskt flöde. Världsunikt för P2: s Kalejdoskop.

I det här programmet bjuder vi på allt från renässansens stråkklang och himmelsk körsång till alldeles nya datorgenererade klanger. Musik som reflekterar olika tider och stilar i en alldeles egen kalejdoskopisk blandning.

Vi bjuder på ovanlig hissmusik med Mats Öberg och Jonas Knutsson, gambaensemblen Fretwork med klezmerinfluerade judiska toner och jazzmusikalisk högenergi som mixas med norsk djuplodande fjordmystik.

Sänds även 30 oktober 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista