1 av 2
Stöveltramp
2 av 2
Karlheinz Stockhausens helikopterkvartett

Stumfilm, helikoptrar och knastrig vinyl

Lång musik med Pierre Martin. Och långa stycken som berättar en historia. Det blir stumfilmsdramatik med hjälp av Pet shop boys musik till Pansarkryssaren Potemkin från 1925.

Den klassiska filmen skildrar ett revolutionärt myteri på ett tsarryskt örlogsfartyg, det första militära upproret mot tsaren som dock slutade med att matroserna sändes till straffarbete eller avrättades.

Karlheinz Stockhausens komposition för stråkkvartett och helikoptrar är inte bara ett spektakulärt verk, de fyra stråkstämmorna ska spelas i luften, det är också fantastisk vacker musik! Stycket ingår i Stockhausens ”veckodagsoperor” och uppfördes av Ardittikvartetten 1996.

Delar av Laurie Anderssons genombrottsföreställning United States finns dokumenterade på en knastrig vinyl. I New jersey turnpike blandas humor, allvar, musik och röster i berättelsen.

Det blir också Kevin Ayers svit Irreversible neural damage från 1974 och Bernt Rosengrens jazztolkning av den tredje satsen ur Sergej Rachmaninovs andra pianokonsert och Goran Kajfes i Ulf ”Rockis” Ivarssons Beatundercontrol.

Sänds även 28 januari 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".